Кокошков преговара са Финиксом, на прагу да буде први Европљанин главни тренер у НБА

Одраније је познато да је име Игора Кокошкова на листи Финикса за место првог тренера, али сада је цијели посао за корак ближи реализацији. Наиме, како пишу страни медији, Кокошков би следеће седмице требало да обави "интервју", односно да оде на разговор за посао у Сансима.

петак, април 20, 2018 / 22:12

Он би на ту позицију стигао као садашњи асистент тренера у Јути Џез.

Кокошков има велико искуство у НБА лиги, а прошлог љета је водио Словенију до пехара европског првака. Иначе, Финикс ће на предстојећем драфту имати могућност да доведе једног од три пика на драфту, гдје би могао да се нађе Лука Дончић. Поновна сарадња између Кокошкова и Дончића није тако далеко.

Међу именима кандидата за мјесто тренера Финикса помињу се још Кевин Мекхејл и асистент Сан Антонија Џејмс Борего.

Кокошков је већ радио у Финиксу и то од 2008. до 2013. године, такође као асистент Терију Портеру, Алвину Џентрију и Линдзију Хантеру.

Ако сада постане први тренер, тиме би постао први Србин који ће водити неку од франшиза најјаче кошаркашке лиге на свијету, али и неамериканац. Изевропске кошарке на НБА клупу сјео је Дејвид Блат, Американац који је водио Макаби.

Током боравка у највећем граду државе Аризоне стручњак из Банатског Брестовца је служио као нека врста "офанзивног координатора". Сада постоји могућност да се Кокошков врати и постане први српски тренер који ће бити шеф струке у једној од НБА франшиза.

Игор је одлучио још прије двије деценије да професионалну срећу тражи "преко баре", а у каријери је имао и успјеха у раду са репрезентацијом Грузије (наравно, поред Словеније), гдје је добио и државну награду од тадашњег предсједника Сакашвилија.

У каријери је био асистент тренера у Лос Анђелес Клиперсима (2000-2003), Детроиту (2003-2008), Финиксу (2008-2013), Кливленду (2013-2014), Орланду (2015), одакле је прешао у Јуту.



Оставите одговор