Курди јабука раздора између Турске и осовине Дамаск-Техеран-Москва

Турска војна операција "Маслинова грана” у сјеверном сиријском региону Африн, продубљује раздор између Русије, Турске и Ирана, кажу протурски политички аналитичари. Истина је болно близу.

петак, фебруар 23, 2018 / 20:32

За Русију и Иран тврде да подржавају режим Башара Ал Асада, за кога су турске војне активности чин агресије и пријетња сиријском државном суверенитету. Анкара, истовремено, одржава контакте са владом у Дамаску уз посредништво Москве.

Руско Министарство вањских послова је објавило да су припадници руске војне полиције који су били распоређени у Африну, премјештени на сигурно, у зону Тел Фифат.

Новинарка турског листа "Хуријет Дејли Њуз” Барчин Јинанк тврди да постоји могућност да сиријска влада постигне договор са Курдима да се одупру Турској, што би довело до директног сукоба Турске са Русијом и Ираном:

"Чињеница да је Турска покренула војну кампању могла би створити проблеме у сарадњи између Техерана и Москве, а то је, у крајњем, начин Турске да покрене Русију и Иран да обрате пажњу на њене интересе.”

Први замјеник руског Савјета за одбрану и безбједност Франц Клинчевич изјавио је да се Русија неће мијешати војним путем у разрјешење турско-курдског сукоба и да ће наставити да пружа дипломатску помоћ Сирији. Клинчевич је рекао и да ће Русија у УН подржати захтјеве да Турска прекине своју операцију која грубо нарушава сиријски суверенитет. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров апеловао је да владе Турске и Сирије спроведу другачији дијалог о ситуацији у Африну.

Турски стручњак за безбједност Наим Бабуроглу тврди, међутим, да су мале шансе за дијалог између Турске и Сирије, јер је очигледан циљ Турске избацивање Курда из Африна, а сиријска влада у томе не жели да учествује.

"Претпоставка да се Турска и Русија договоре о уласку сиријских снага у Африн заснована је на повлачењу Курда на источну страну ријеке Еуфрат, јер је то турска црвена линија”, тврди Бабуроглу.

Турска, Русија и Иран тренутно покушавају да нађу дипломатско рјешење. Састанак шефова тих земаља заказан је за април, али док турска војна операција напредује, сарадња између Турске, Русије и Ирана је неизвјесна.



Оставите одговор