Дане разговарао са Зорицом о сарадњи са Словенијом

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић са сарадницима примио је у наступну посјету новоизабраног амбасадора Словеније у БиХ Зорицу Букинац, са којом је разговарао о сарадњи у области образовања и културе.

петак, фебруар 23, 2018 / 06:48

На састанку је оцијењено да Република Српска и Словенија имају веома добру сарадњу у области средњег и високог образовања, као и у области културе, коју у оквиру свога рада посебно подржавају удружења Словенаца у Српској.

Министар Малешевић је нагласио важност успостављене сарадње са руководством Центра за стручно образовање Словеније, које пружа значајну подршку унапређењу области средњег стручног образовања у Републици Српској, прије свега, путем реорганизације Републичког педагошког завода и Завода за образовање одраслих Републике Српске.

Према ријечима министра Малешевића, систем средњег стручног образовања и прилагођеност образовања потребама тржишта рада у Словенији је важан примјер за ову област у Републици Српској. Он је указао на опредјељеност да се средње стручно образовање што више усклади са потребама послодаваца како би се унаприједила привреда у Српској.

На састанку је било ријечи и о важности продужења Протокола о сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Републике Словеније у области образовања, који подразумијева узајамно осигурање једнаких мјера за плаћање трошкова школарине, која се примјењује за домаће студенте.



2 КОМЕНТАРА

  1. То да размотре којих занимања даље треба словенцима, шта да школујемо у наредном периоду за њихове потребе..,треба још једно сто хиљада омладинаца протјерати да по туђини ринтају,да их понижавају, исмијавају..,а све како би овдашњим паразитима обезбедили и осигурали што лагоднији живот.

Оставите одговор