И то је могуће (пред изборе): Пољопривредници задовољни аграрним буџетом

Аграрни буџет је повећан са 60 на 71 милион марака, одлучено је на састанку представника Владе и пољопривредника Српске. Правилник о повећању ће ступити на снагу кроз десетак дана. По први пут су, кажу пољопривредници, задовољни изашли са сатанка.

уторак, фебруар 20, 2018 / 23:38

О претходном периоду и неисплаћеним подстицајима нису говорили. Сада је по свему судећи било најважније похвалити Владу.

– Ми смо били задовољни што је све оно наше што смо ми жељели и предлагали у Правилнику, добрим дијелом да је то усвојено и по први пут да смо сви изашли данас задовољни – рекао нам је Драгоја Дојчиновић, представник Удружења воћара РС.

Сличног става је био и његов колега из Удружења произвођача товне јунади, Горан Митровић.

– Наравно да смо ове године пуно задовољнији него претходних година. Повећао се обим подстицаја. Дошло је до изражаја да се за све гране пољпривреде издвоји више новца за подстицаје – каже Митровић.

Владајући су поручили и да ће укупна улагања за пољопривреднике прећи 200 милиона са подстицајима. У наредном периоду ће радити и на рехабилитацији села, која су кажу запостављена у Српској.

– Све чешће чујемо, када дођемо негдје на терен, да је све мање радника у пољопривреди и да је све теже радити у пољопривреди и долазимо у ситуацију да на селу нема ко да ради, а са друге стране имамо концентрацију у граду која врши притисак, а није адекватан са могућности запошљавања – изјавио је Милорад Додик, предсједник РС.

– И да подсјетим да смо обећали произвођачима да уколико дође до усвајања Закона о акцизама, то ће се рефлектовати кроз додатних 10 милиона и ми смо на овај начин извршили ту обавезу – додала је Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

На састанку су се усагласили и да се увоз треба спријечити. Увозом свакакве робе се угрожава рад домаћих произвођача, рекли су пољопривредници.



Оставите одговор