Вучић: У Србији ухапшен специјалац који је јурио Бин Ладена, имао брушени пиштољ, да вам не причам даље

Војна полиција у Србији за два дана привела осморо страних држављана.

уторак, фебруар 20, 2018 / 11:14

"Вечерње новости" пишу, позивајући се на изворе у врху безбједносних структура Србије, да су приведени држављани неовлашћено улазили и снимали војне објекте у Београду, Врднику и Петроварадину.

Група од два Американца и двије Украјинке ухапшена је у недељу у Београду због снимања објеката Генералштаба дроном, а истог дана у војном складишту на Фрушкој гори ухапшени су Британка и Авганистанац са италијанским пасошем, док су код Новог Сада војни полицајци привели пар из Шпаније због неовлашћеног уласка у касарну "Петроварадин".

Држављани САД и Украјине изјавили су да су подигли дрон због снимања документарног филма о последицама америчких војних интервенција у свијету по дјецу из бомбардованих подручја.

Обе приведене Украјинке су поријеклом из Луганска, на крајњем истоку Украјине, гдје годинама трају ратна дејства. Они су рекли да припадају невладиној организацији из Калифорније која се бори за објелодањивање истине о војним интервенцијама у свијету. "Њихов дрон је био комерцијални, али са камером изузетно високе резолуције", каже саговорник "Новости".

Помоћу овог уређаја они су направили двоминутни снимак рушевина из 1999. године, али и детаље зграде Старог генералштаба, гдје су сједишта војних обавјештајних служби.

"У Врднику је приведен пар натурализованих Италијана, чланова међународне организације Љекари без граница. Мушкарац је рођен у Авганистану, док је његова супруга рођена у Великој Британији. Они су ушли у складиште Војске Србије у коме се чувају муниција, убојна средства и гориво", рекао је саговорник београдског листа.

Како неименовани извор додаје, ти странци код себе нису имали ништа од наоружања, опреме нити технике за снимање, па је отворено питање шта су они тражили у војном објекту, гдје је приступ цивилима најстроже забрањен, о чему постоје јасна упозорења.

Случајно или не, готово истовремено се пар шпанских држављана нашао у кругу касарне "Петроварадин", објекта који војска више не користи, али је и даље под војним обезбјеђењем, наводе "Новости".

Одмах по њиховом уласку у касарну, додаје се, алармирана је стража, која је Шпанце задржала и позвала Војну полицију.

Вучић: Ухапшен тип из "Тима 6" с брушеним пиштољем

О томе говорио и предсједник Србије Александар Вучић, који је у емисији Ћирилица на ТВ Хепи рекао да има фактора споља којима не одговара стабилан регион и с тим у вези изнио податак да је у Србији ухапшена особа која је припадала "Тиму 6" који је јурио Осаму бин Ладена у Авганистану.

"Ја данас нажалост не смем о томе отворено да говорим, мислим да знам коме одговара а коме не одговара, али нисам сигуран да не бих угрозио позиције Србије уколико бих о томе јавно говорио. Нисам сигуран да свима одговара стабилност. Мислим да има и фактора споља који не желе ту стабилност", нагласио је он.

"Замислите да ви нађете типа из ‘Тима 6’, који је јурио за Бин Ладеном у Авганистану и нађете га са брушеним пиштољем овде и нађете криминалне везе које су му доставиле тај брушени пиштољ и ухапсите те Србе који су то достављали, а они ћуте сви као заливени, неће да говоре зашто је требало да се употреби. Па није ваљда да је требало да се употреби за упуцавање сома или смуђа у Дунаву…", казао је Вучић.



Оставите одговор