Стварни ефекти ширења демократије бомбама: Закон о жењењу деветогодишњакиња

Нацрт закона по којем се прихватају бракови дјеце и од девет година у Ираку утицаће на дјевојчице и дјечаке који већ носе трауме из рата и дјетињства, истичу званичници Уједињених нација. Нико не прича ко је створио услове да се са 18 година спадне на девет…

субота, фебруар 17, 2018 / 10:39

Такав закон би дозволио свештеницима да одобравају такве бракове, а то је изазвало демонстрације организација за права жена и разних активиста у Ираку.

"Дејчаци и дјевојчице у Ираку су већ жртве тешких траума због вишегодишњих оружаних сукоба, а сада пријете да ће им одузети и дјетињство", каже Вирџинија Габа, специјална изасланица УН за дјецу у оружаним сукобима.

"Ирачка влада треба да предузме све потребне мјере да заштити сву дјецу тако што ће спријечити усвајање ове политике која може још више да им нашкоди", додала је.

Иначе, у Ираку се једна од пет дјевојчица удаје прије него што напуни 18 година. Иако је за брак по закону потребно да супружници имају 18 година, дјевојке уз дозволу родитеља могу да ступе у брак већ у 15. години.

Нацрт закона, који ће дозволити склапање брака са дјететом од девет година, одобрио је ирачки парламент, јављају локални медији.

"Предлог овог закона само ће још више подстаћи унутрашње сукобе у Ираку, док земља још покушава да излијечи ране које је створило сексуално насиље Исламске државе и других страна у сукобу", упозорава Вирџинија.

Према посљедњим статистикама, на међународном нивоу најмање 15 милиона дјевојака увелико је у браку прије навршене 18. године.



Оставите одговор