Позив потенцијалним корисницима подстицаја за заопшљавање

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске /РС/ расписаће данас нови јавни позив за избор корисника подстицаја за запошљавање незапослених лица, који укупно износе 2.685.000 КМ. Према новом јавном позиву, средства подстицаја износиће 2.500 КМ по једном новозапосленом раднику, а за запошљавање дјетета погинулог или несталог борца Војске РС предвиђен је износ од 3.000 КМ. […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 08:43

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске /РС/ расписаће данас нови јавни позив за избор корисника подстицаја за запошљавање незапослених лица, који укупно износе 2.685.000 КМ.

Према новом јавном позиву, средства подстицаја износиће 2.500 КМ по једном новозапосленом раднику, а за запошљавање дјетета погинулог или несталог борца Војске РС предвиђен је износ од 3.000 КМ.

Средства ће бити додијељена бесповратно из буџета РС, саопштено је раније из Министарства индустрије, енергетике и рударства.

Министарство је, анализирајући потребе привредних субјеката, проширило дјелатности које ће моћи да аплицирају за ова средства подстицаја, при чему је коригован и дио јавног позива који се односи на запошљавање најмање осам умјесто ранијих 10, односно највише 80 у односу на ранијих 50 незапослених лица.

Из Министарства поручују да ће, уколико Влада процијени да је то од посебног интереса за РС, бити омогућени подстицаји и за већи број од наведеног.

Комисија Министарства индустрије, енерегетике и рударства провешће поступак додјеле подстицаја и предложити листу послодаваца са којима ће, након што Влада донесе Одлуку о одобравању, бити потписани уговори за додјелу подстицаја.

Према условима јавног позива, корисник средстава може бити мало и средње предузеће које има сједиште на подручју РС, које уредно измирује обавезе по основу пореза и доприноса најмање у посљедњих шест мјесеци прије дана расписивања јавног позива и нема доспјелих, а неизмирених обавеза у тренутку подношења захтјева за додјелу подстицаја.

Корисник подстицаја не може бити правно лице које је користило подстицаје у претходном периоду, а након истека предвиђеног рока за задржавање броја радника, смањило број запослених, као ни правно лице које је смањило број запослених радника у посљедњих годину дана прије расписивања јавног позива.

Критеријуми који ће се узимати у обзир приликом рангирања су редовност у измиривању обавеза по основу пореза и доприноса у претходних годину дана до дана расписивања јавног позива, пословни резултат послодавца у посљедња три годишња обрачунска периода, развијеност општине у којој се врши додатно запошљавање, број запослених радника у тренутку подношења захтјева, као и планирани број и стручна спрема новозапослених радника.

Контролу броја запослених и контролу плаћања пореза и доприноса код корисника подстицаја вршиће Пореска управа РС по истеку сваког квартала.

Правно лице које се пријављује на јавни позив обавезно је да достави, осим тражених докумената, попуњен образац за пријаву на јавни позив, који ће, уз јавни позив, од понедјељка бити доступан на веб страници на порталу Владе РС http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mper/javnipozivi/Pages/PregledJavnihPoziva.aspx.

Јавни позив остаје отворен 21 дан од дана објављивања.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор