2012.: Новинари гинули више него икад

Више новинара убијено је радећи свој посао у 2012. него и у једној од 17 протеклих година, колико се прати рад репортера у "кризним зонама", саопштила је данас организација Репортери без граница (РСФ). У извјештају РФС се наводи да је 85 новинара убијено у овој години, што је за трећину више него 2011. Велики број […]

среда, децембар 19, 2012 / 18:21

Више новинара убијено је радећи свој посао у 2012. него и у једној од 17 протеклих година, колико се прати рад репортера у "кризним зонама", саопштила је данас организација Репортери без граница (РСФ).

У извјештају РФС се наводи да је 85 новинара убијено у овој години, што је за трећину више него 2011. Велики број новинара у 2012. убијено је у оружаним сукобима у Сирији, у хаосу у Сомалији и насиљу талибана у Пакистану, рекао је челник РСФ-а Кристоф Делоар, пренијела је агенција Ројтерс.

РСФ напомиње да су снаге безбједности у различитим конфликтним зонама у циљу спријечавања "документовања њихове активности" сузбијале појаву грађана-новинара аматера.

Одговорни за малтретирање или убијање новинара, фоторепортера и сниматеља углавном се не суочавају са било никаквом казном, стварајући "осјећај некажњивости" који подстиче на даље насиље, објаснио је Делоар.

РФС је навео да је највећи број жатава међу новинарима регистрован у Сирији, где је убијено 17 професионалних новинара, 44 новинара аматера и четири сарадника новинарског тима у 2012. години.

У Сомалији која је друга најопаснија земља по новинаре, убијено је 18 новинара, следи Пакистан са 10 и Мексико са шест новинара, жртава углавном организованог криминала.



Оставите одговор