200 година од смрти сликарке Катарине Ивановић

Библиотека Матице српске обиљежава, електронском изложбом грађе из својих збирки, 200 година од рођења сликарке Катарине Ивановић (1811-1882) Изложба, која се може погледати од 27. априла до 25. маја у јавном каталогу Библиотеке обухвата избор репродукција слика Катарине Ивановић и литературе о њеном раду. Ауторке поставке су Ивана Гргурић и Силвија Чамбер. Електронски каталог изложбе, […]

среда, април 27, 2011 / 15:00

Библиотека Матице српске обиљежава, електронском изложбом грађе из својих збирки, 200 година од рођења сликарке Катарине Ивановић (1811-1882) Изложба, која се може погледати од 27. априла до 25. маја у јавном каталогу Библиотеке обухвата избор репродукција слика Катарине Ивановић и литературе о њеном раду. Ауторке поставке су Ивана Гргурић и Силвија Чамбер.

Електронски каталог изложбе, уз каталоге претходно постављених електронских изложби – о Рабиндранату Тагори, Сави Текелији, Руђеру Бошковићу и Емилу Сиорану, трајно се чувају и доступни су на ЦД-у у Библиотеци, а у скраћеном облику, заједно са штампаним каталозима досад реализованих изложби, могу се погледати на сајту www.bms.rs.

Катарина Ивановић, прва сликарка у српској уметности новијег доба, рођена је у Веспрему 1811. године. Сликарство је учила у Пешти, у радионици Јозефа Пешкија, и у Бечу, где је на Уметничку академију примљена на посебан одсек за жене. Боравила је у Минхену, Паризу, Загребу и Београду, али је до смрти живела и радила у Секешфехервару (Стоном Београду), у тадашњој Угарској. Сликала је портете, мртве природе, историјске и жанр-композиције.

Године 1876. изабрана је за почасног члана Српског ученог друштва. Петнаестак својих радова, међу којима су Аутопортрет (1836), Корпа с грожђем, Освајање Београда, Сима Милутиновић Сарајлија, Заклетва краља Матије, Повратак с литије и друге, Ивановићева је поклонила Народном музеју у Београду.

Катарина Ивановић је умрла у Стоном Београду 1882. године, а 1967. њени посмртни остаци пренети су у Београд.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *