17 година чекања

Хиљаде људи чека у реду у сјеверном швајцарском граду Базелу да види џиновску љепљиву биљку, познату по непријатном мирису, која је први пут процвјетала након 17 година. Биљка латинског назива армофофалус титанум, позната као цвијет-леш, јер испушта воњ меса у фази распадања и труљења, процвјетала је, што је први случај у Швајцарској у току посљедњих […]

понедељак, април 25, 2011 / 19:45

Хиљаде људи чека у реду у сјеверном швајцарском граду Базелу да види џиновску љепљиву биљку, познату по непријатном мирису, која је први пут процвјетала након 17 година.

Биљка латинског назива армофофалус титанум, позната као цвијет-леш, јер испушта воњ меса у фази распадања и труљења, процвјетала је, што је први случај у Швајцарској у току посљедњих 75 година.

Ботаничка башта у Базелу очекује да ће ова биљка, висине два метра, привући око 10 000 посјетилаца док је у цвату, али се за који дан очекује да почне да вене.

У цијелом свијету забиљежено је 134 случаја цвјетања ове биљке у вјештачким условима.

Овај цвијет почео је да се помаља први пут у марту и растао је око шест центиметара дневно, објављено је на швајцарском медијском сајту Свисинфо.

Ова биљка потиче из тропских кишних шума индонезијског острва Суматре и потребна јој је влажна клима да би могла да расте, али веома ријетко цвјета, чак и у дивљини.

Функција непријатног мириса биљке, за који кажу да подсјећа на мјешавину изгорјелог шећера и трулог меса, је да привуче инсекте ради опрашивања.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *