Скуп против нових хидроелектрана на Врбасу

Центар за животну средину се након више од 10 година поново противи изградњи хидроелектрана на Врбасу. Заједно са мјештанима из мјесних заједница Крупа на Врбасу и Крмине присуствовали смо увиђају на лицу мјеста у предмету израде урбанистичко-техничких услова за изградњу хидроелектране "Крупа".

петак, децембар 1, 2017 / 13:49

Код Крминског моста 30.11.2017. године у 11 часова, у Крупи на Врбасу, окупило се око 20 мјештана, неколико новинарских екипа, представника израђивача УТ услова и инвеститора. Окупљени су се одазвали на позив да се увиђај заврши у просторијама Мјесне заједнице Крупа на Врбасу гдје је израђивач урбанистичко-техничких услова кратко представио задатак.

Пројектом ХЕ Крупа (14 МW) предвиђена је изградња бране 18 -20 метара и премјештање магистралног пута од моста у Крминама до хидроелектране "Бочац 2" у дужини од 10 км са лијеве на десну обалу Врбаса. По ријечима инвеститора то би коштало око 56 милиона евра од чега је 10 милиона за измјештање пута и два моста.
Велики број мјештана изјаснио се да не жели нову хидроелектрану на Врбасу и да неће дати своје земљиште за потребе изградње ове хидроелектране. Свјесни су да немају никакве користи од хидроелектрана "Бочац 1" и "Бочац 2" која је у изградњи, па тако неће имати користи ни од ове хидроелектране већ само штете.

"Ми сматрамо да је овај пројекат, иако се ради о пројекту Крупа ниска, штетан за град Бањалуку, Републику Српску и Босну и Херцеговину. Ријека Врбас баш у Гребенској клисури има велики пад и велику моћ самопречишћавања па би изградња било какве бране у овом дијелу довела до погоршања квалитета воде и угрозила снабдјевање грађана Бањалуке водом. Поред тога довела би до изумирања младице, врсте која је једна од најзначајнијих и најугроженијих врста и ендем дунавског слива", изјавио је пред новинарима Виктор Бјелић из Центра за животну средину.

Директор ЗП "Хидроелектране на Врбасу" изјавио да ће се одустати од пројекта уколико грађани Крупе на Врбасу не буду за овај пројекат.

Јелена Иванић, Центар за животну средину: "Данас смо сазнали да након ове хидроелектране слиједи изградња сљедеће хидеоелектране "Грбићи", низводно од Крупе на Врбасу, што нам говори да би се Врбас за неколико година претворио у велико језеро. Ове хидроелектране ће засигурно смањити квалитет воде, уништити биодиверзитет и негативно утицати на животе људи. Заустављањем хидроелектране Крупа, зауставићемо и потенцијалну изградњу наредне хидроелектране".

На захтјев за информације о идејном пројекту ХЕ Крупа од ЗП Хидроелектране на Врбасу никада није стигао одговор Центру за животну средину, који је упућен још 2016. године, а за исти пројекат не знају градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као ни надлежно министарство за екологију. Грађани морају бити информисани о свим плановима да би могли адекватно учествовати у доношењу одлука што им омогућава домаће законодавство али и Архуска конвенција коју су власти дужне проводити.

Коалиција за заштиту Врбаса је 2005. године сакупила преко 17 000 потписа грађана који су рекли не хидроелектранама на Врбасу, након чега је Скупштина града Бањалука дала негативно мишљење о тадашњем пројекту.
Сматрамо да овог пута још већи број грађана и Скупштина Града Бања Лука треба рећи јасно НЕ свим новим хидроелектранама и ДА провођењу мјера енергетске ефикасности у постојећим електранама.



Оставите одговор