“Кукурику” 79, ХДЗ 47 мандата, кандидати СДСС испред такмаца

Опозициона коалиција лијевог цетра, Кукурику коалиција побиједила је на парламентарним изборима у Хрватској, резултати су након 96 одсто пребројаних гласова. Коалиција СДП, ХНС, ИДС и странке пензионера освојила је 79 посланичких мјеста, уз једног посланика који су освојили на листи мањина, што је довољан број да сама формира власт. Хрватска демократска заједница имала је најлсабији […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 04:30

Опозициона коалиција лијевог цетра, Кукурику коалиција побиједила је на парламентарним изборима у Хрватској, резултати су након 96 одсто пребројаних гласова.

Коалиција СДП, ХНС, ИДС и странке пензионера освојила је 79 посланичких мјеста, уз једног посланика који су освојили на листи мањина, што је довољан број да сама формира власт.

Хрватска демократска заједница имала је најлсабији резултат у историји, освојивши 44 мандата, уз поновну побједу и 3 мандата из изборне јединице дијаспора.

Кукурику коалиција побиједила је у 8 изборних јединица, док је коалиција око ХДЗ побједник у задарској и изборној јединици Славонски брод, али је у тој јединици подједнак број мјеста отишао двјема коалицијама.

У сијенци два велика блока остали су ултранационалисти Бранимира Главаша, ХДССБ, која све мандате освојила у свом региону, јединицама Осијек и Славонски Брод.

Позитивно изненађење избора су хрватски лабуристи, који су у шест различитих јединица освојили по једно мјесто у Сабору. хрватска сељачка странка се провукла у бјеловарској јединици, независна листа Ладоња је у истарској обезбиједила једно мјесто, док је у сплитској јединици два мјеста освојила независна листа Ивана Грубиишића, док су у истој јединици последње мјесто уграбили неприкривени фашисти ХСП Анте Старчевић.

Сва три мјеста предвиђена за српску националну мањину освојили су хадезеови срби Милорада Пуповца (СДСС).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *