Звучи као апартхејд: Израелски аутобус само за Палестинце

Одлуку израелских власти да као знак добре воље на Западној обали данас покрену аутобуске линије „само за Палестинце” дочекана је критиком да је расистичка, док су је корисници Палестинци поздравили. У напетим односима јеврејског и палестинског становништва на Западној обали, са и даље далеким трајним рјешењем блискоисточног сукоба, скоро сви аспекти живота су подвргнути посебним […]

уторак, март 5, 2013 / 08:53

Одлуку израелских власти да као знак добре воље на Западној обали данас покрену аутобуске линије „само за Палестинце” дочекана је критиком да је расистичка, док су је корисници Палестинци поздравили.

У напетим односима јеврејског и палестинског становништва на Западној обали, са и даље далеким трајним рјешењем блискоисточног сукоба, скоро сви аспекти живота су подвргнути посебним мјерама и прописима – војни контролни пунктови, специјалне дозволе и различити закони су дио свакодневног живота.

Израелски мировни активисти критиковали су одлуку о аутобусима „само за Палестинце” као расистичку, али Палестинци радо користе те линије.

Израелски званичници инсистирају да Палестинци могу да користе и регуларне линије ако желе, мада Палестинци тврде да нису баш добродошли међу јеврејским становништвом, због чега поздрављају одлуку о „њиховим” линијама.

Израел је заузео Западну обалу у Блискоисточном рату 1967. откада је изграђен низ јеврејских насеља на тој територији где сада живи више од 300.000 Израелаца. Још 200.000 живи у источном Јерусалиму који је окупиран, анектиран и проширен тако да захвата земљу која је некада сматрана Западном обалом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *