Звиздић: Ентитети ће сами сконтати да је пренос надлежности добра ствар

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да никада неће инсистирати на преносу надлежности и да до тога једино може доћи уз договор са ентитетима – Републиком Српском и Федерацијом БиХ. Он каже да је сигуран да ће одређени процеси, можда не у овој, већ у наредних четири или пет година, "убиједити ентитете да […]

петак, април 3, 2015 / 10:41

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да никада неће инсистирати на преносу надлежности и да до тога једино може доћи уз договор са ентитетима – Републиком Српском и Федерацијом БиХ.

Он каже да је сигуран да ће одређени процеси, можда не у овој, већ у наредних четири или пет година, "убиједити ентитете да је добро и за њих и за све грађане да постоје додатне надлежности на нивоу БиХ".

– Сигуран сам и већ је евидентно да би постојање министарства пољопривреде и руралног развоја БиХ помогло ентитетима и онима који се баве пољопривредом и руралним развојем, а да не би ни на који начин угрозило надлежност ентитета – рекао је Звиздић за Глас Српске.

Он је додао да, међутим, ни у ком императивном смислу неће тако нешто тражити и да ће оно о чему се постигне договор имплементирати, наводећи да ће се врло стриктно држати надлежности на нивоу БиХ, чије "дерогирање неће дозволити".

Звиздић је истакао да има у плану његовање добре сарадње са предсједницима влада Српске и ФБиХ.

– Добра сарадња ових нивоа власти значи добру сарадњу и координацију унутар цијеле БиХ. Да би то било реализовано, мора постојати добра сарадња између појединачних министарстава – рекао је Звиздић.

Он је нагласио да ће се радити, прије свега, на питањима европских интеграција, што је комплексан задатак, а да ће се у међувремену дефинисати механизам координације који ће у потпуности уважавати надлежности које по Уставу имају БиХ, Српска, ФБиХ и Брчко дистрикт, и који ће омогућити да се према ЕУ "говори једним гласом".

Звиздић је као други сегмент навео јачање капацитета јавне управе, која треба да буде на услузи грађанима и привредним субјектима. Подсјетио је да су министри из Савјета министара добили задатак да преко викенда и у наредних неколико дана проуче нацрт буџета за министарства за која су задужени, као и да обаве консултације са агенцијама и дирекцијама за које су надлежни.0 КОМЕНТАРА

 1. “Звиздић: Ентитети ће сами сконтати да је пренос надлежности добра ствар“

  Неки су већ сконтали.
  Иванић, Босић, Тадић …

 2. Данас је тема Иванић и пренос надлежности. Синоћ сам се добро спремио. Очито добро.

  Телалук се ућутио, а ускоро ће кренути са нагађањима ко сам. Хаџи-Лојо већ нешто крен’о у шифрама, а ускоро ће болесник-поламалаполавеликаслова да крене са дневном терапијом.

 3. „PutiN, 03.04.2015. 11:27:33 [146439]
  Овај Додиков трабант Симо не силази са Фронтала хахахаха„

  јеси провалио, нема брејка? зато је у таквом расположењу, сједи на хемороидима. и тако откако се појавио овде.

 4. Има на сваком порталу бар један дежурни присталица шверцера из Лакташа 😀 који држи предавања како је једини спас за Р.Српску особа која је на тенковима СФОР-а дошла на власт…као да смо сви пали с Марса па не знамо ко је Милорад Додик.Једини политичар из Републике Српске који је на ТВ рекао да се у Сребреници десио ГЕНОЦИД.. довољно да се види какав је издајник црвени кмер из Лакташа.

 5. Путаљ. то знамо,

  него реци радим ли ја добро та своја предавања?

  Можда газда да повишицу.

 6. На овакву изјаву гдина Звиздића МОРА са српске стране ићи захтјев за детаљном анализом свих пренесених надлежности, првенствено оних отетих насиљем над правом високих представника. Нпр. Дом народа у Српској је бесмислен, као и конститутивност три народа и избор Владе Српске и Владе ФБиХ по моделу 8+5+3. У ФБиХ не могу да „нахватају“ толико Срба, а у Српској имамо „професионалне Хрвате“ типа друга Касиповића, или министрице попут Решићеве и нове министрице породице, омладине и спорта, које се и не разумију баш у свој посао. Дакле, бесмислено је да се на тако битне дужности бирају људи који нису дорасли или компетентни. Српска треба да буде држава свих грађана, а не три народа. Преносом надлежности обесмишљавају се све жртве уграђене у темеље Српске, а враћамо се на позиције из 1991. године. Тада је постојала јасна потреба да се заштите интереси и осигура опстанак српског народа у БиХ и зато је створена Српска са високим степеном државности и континуитетом територије. Данас много тога немамо, чак ни 47% територије, ни континуитет територије бар у облику надвожњака, што обисмешљава борбу Срба за мјесто под Сунцем и води ка једној опасној ситуацији по опстанак Срба с ове стране Дрине.

 7. drazen78bl, 03.04.2015. 13:27:33

  “Српска треба да буде држава свих грађана, а не три народа.“

  Сад ће Чешњак, са пуним правом:“БиХ треба да буде држава свих грађана, а не три народа.“

  Шта овај једе па је овако памета?

 8. Сими Оро, то је немогуће примјенити на БиХ, јер постоји потреба да се заштите интереси Срба унутар БиХ. Конститутивност је бесмислена, а Српска треба, као и Србија, бити држава свих лојалних грађана. Срби не требају да су грађани првог, а остали другог реда, јер заштита постоји кроз постојање Српске са 80-90% елемената државности.

 9. Симо, неправедан си према Милораду Додику, оне је то први сконтао, па ни један пренос надлежности није спроведен, а да СНСДови посланици нису за то гласали. Тако да Босић и братија касне са сконтавањем.

 10. Не одговори ти, што си предсједников несумњиви примат у сконтавању приписао другима?

 11. Сими Оро,

  доручак: кајгана, пилеће јетрице, хреновке и кувана јаја, пура са павлаком или сиром, слане кифле с маргарином и сувим вратом,…

  ручак: пире кромпир са шницлама од бијелог меса, мијешано кувано поврће (кромпир, грашак, шаргарепа, некад блитва) и пастрмка (рјеђе ослић или бранцин), шпагети (са фашираним месом или сиром), кромпир мусака, пасуљ с кобасицама, кромпир паприкаш, кромпир, шампињони и пилеће бијело месо, пица каприћоза,…

  вечера: воће (1 јабука, 1 банана, 1 киви или наранџа) око 20-21 час и 0,33 л млијека иза 23.00.

  у сезони разно воће (мандарине, кајсије, јагоде, крушке) послије ручка.

  Ријетко конзумирам алкохол и кафу. Не пушим. Не користим наркотике.

  Покушај и ти, јер ти дилери уваљују гмо концентрат.

 12. Сезону преноса надлежности отворио је Милорад Додик. Почео је аутомобилским таблицама и пасошима, а касније његови поданици гласали за све, па и уставне промјене.

  Истина, једино СРС РС и понекад ДНС у тим ситуацијама стајали су на бранику отаџбине. Додик није. Ни у рату ни у миру.

 13. Луд, глуп и елементарно необавештен… приде лицеменран.

  Не постоји држава чији становници користе различите пасоше. Нити немају заједничку граничну службу. Таблице су биле императив слободе кретања.

  Хипотетски, можемо рећи да смо све то добили останком у заједничкој држави.

  Мене само занима јеси ли ти глупљи или лицемернији?Ти стварно немаш неку конструктивну критику већ само потребу да подилазиш телалуку? Има ли ико у СДС-у да је нормалан, објективан?

 14. Ето, појави се један који чак оправдава и пренос надлежности од стране Додика. Али увијек се може вадити да је коментар писао у алкохолисаном стању, или да није изашао да прошета мало или није узео таблете. Да Додик није гласао за уставне промјене, он би се у Дервенти данас осјећао као грађанин другог реда. Овако је полуконститутиван.

 15. Ма осим тебе нико не жали српске жртве, а и само ти сагледаваш ствари објективно.

  Ако је неко потписао Дејтонски споразум и одредио надлежности државе нико други осим њега није одговоран што се преузете обавезе морају извршити.

  Празноглави створови који верују теби и ти сам још сте у стању тврдити да је о томе одлучивао Додик. Болесно, брате.

  Чак и луди Прдоња има више смисла за критику власти него ти. Време је да се запиташ.

 16. Prenos nadležnosti je jedna od najvećih budalaština kakve sam čuo u životu. I kad k tome dodam da ama baš svaka bena pominje „šrenos nadležnosti“, a pojma nema o značenju pojmova nadležnost, ovlašćenje, pravo…

  Šta znači prenositi nadležnosti? … valjda ih potrpati u vreću i iz Banjoluke prenositi u Sarajevo. U stavri, ako pogledamo naš važeći ustav – glavni grad Srpske je Sarajevo, pa nema potrebe da negdje nešto „nosimo“…

  Vidim da pominju ministarstvo poljprivrede na nivou BiH-e. Možemo to percipirati na način da time neko nešto „otima“ od Srpske, ali me zanima kako pitanje poljoprivrede rješavati u okviru evropskih integracija? Valjda će resorni ministri entiteta i kantona sačiniti „resornu grupu“ kakva će sa predstavnicima EU rješavati pitanja poljoprivrede (važnih po naše bitisanje, ali i važno poglavlje „mape puta“ EU integracija)… Nadam se da sad „režimski vojnici“ neće pomenuti Belgiju (taj „omiljeni primjer“), jer u Belgiji pitanjima poljoprivrede se bave LJUDI, a nikako KONJI kao kod nas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *