Званичници Србије неће бјежати са скупова гдје учествује Приштина

Вада Србије је усвојила инструкцију којом је одблокирано учешће Србије на скуповима на којима учествује и Приштина, а која обезбјеђује асиметрично представљање привремених косовских институција. Инструкција се односи на поступање представника државних органа на скуповима посвећеним регионалној сарадњи на којима учествују представници привремених институција самоуправе у Приштини, саопштено је из Владе. Ова инструкција обезбjеђује асиметрично […]

недеља, септембар 2, 2012 / 20:11

Вада Србије је усвојила инструкцију којом је одблокирано учешће Србије на скуповима на којима учествује и Приштина, а која обезбјеђује асиметрично представљање привремених косовских институција.

Инструкција се односи на поступање представника државних органа на скуповима посвећеним регионалној сарадњи на којима учествују представници привремених институција самоуправе у Приштини, саопштено је из Владе.

Ова инструкција обезбjеђује асиметрично представљање привремених институција самоуправе у Приштини, и њоме је предвиђено да, поред табле на којој је исписано „Косово *” (Косово са звjездицом) у свим пратећим документима текст фусноте мора бити наведен најмање при првом помињању у сваком појединачном документу.

Ова инструкција је донијета са циљем отклањања штете настале одсуствовањем представника државних органа са регионалних скупова. Одсуствовањем са регионалних скупова, на основу обавезе произашле из претходне инструкције, представници Републике Србије били су лишени могућности да на њима заступају државну политику према Косову и Метохији и интересе Републике Србије.

Такође, одсуствовањем са регионалних скупова, Република Србија је имала директне и индиректне економске штете.

Представници државних органа обавезни су да код домаћина скупова и представника Европске уније инсистирају на доследној примјени представљања привремених институција самоуправе у Приштини, без истицања заставе и других обиљежја, а захтјеваће се и присуство представника УНМИК.

У случају да представници привремених институција самоуправе у Приштини нису представљени у складу са овом инструкцијом, представници државних органа Србије напустиће скуп уз писани протест организатору.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *