Зуроф: Запад је због политике одлучио да Сребреница буде симбол ратних злочина

Директор центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је да је пријем на који је премијер Србије Александар Вучић наишао у Поточарима нечувен и оцијенио да су га тамо дочекали као злочинца. "Сви знају да се у Сребреници догодила трагедија. То је чињеница. И Срби су одговорни за ту трагедију. Али, то не значи […]

уторак, јул 14, 2015 / 09:32

Директор центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је да је пријем на који је премијер Србије Александар Вучић наишао у Поточарима нечувен и оцијенио да су га тамо дочекали као злочинца.

"Сви знају да се у Сребреници догодила трагедија. То је чињеница. И Срби су одговорни за ту трагедију. Али, то не значи да се догодио геноцид. Међутим, пријем на који је наишао српски премијер нечувен је. Неко долази, признаје да његова земља дијели дио кривице за одређену трагедију и жели да покаже жељу да се суочи са злочином. А на какав пријем долази? Дочекају га као злочинца", рекао је Зуроф.

Он је за данашњу београдску "Политику" рекао да је дио проблема и то што нико не очекује од муслимана да се понашају по нормалним стандардима.

"Када муслимани вичу ‘Алаху екбер’ и бацају камење на Вучића, то је у реду јер су то муслимани, нису знали шта раде, погријешили су’", рекао је Зуроф и указао на то да се иста ствар дешава и у Израелу.

На констатацију да је у Поточарима било око 90 страних делегација, а готово нико од страних званичника на одавању поште српским жртвама у Братунцу, Зуроф је рекао како је очигледно да је "све то политика".

"Запад је из сопствених политичких разлога одлучио да ће Сребреница бити симбол српских ратних злочина. Али, да би оснажили тај симбол, претворили су га у геноцид, што он није био. А геноцид, то је нешто озбиљно, и зато нико није био у Братунцу", рекао је Зуроф.

Он је објаснио да су српске снаге пустиле жене и дјецу да оду из Сребренице и нису их убиле, те да стога то што се десило у Сребреници "очито није геноцид".

"Геноцид је покушај да се потпуно збришу људи, а ако желите да потпуно збришете један народ, не пуштате жене и дјецу да оду, већ их убијете. То је геноцид", казао је Зуроф.

Он је истакао да је у Независној Држави Хрватској /НДХ/ извршен геноцид над Јеврејима и Србима.

Поводом најаве канонизације кардинала Алојзија Степинца, Зуроф је указао да је Анте Павелић био један од највећих масовних убица Другог свјетског рата, а Степинац његов свештеник, духовни савјетник.

"Шта рећи за таквог човјека. То је апсурдно. И шта треба да мислимо о католичкој цркви у чијим је редовима свештеник један Вјекослав Ласић, који је за Павелића држао мису", навео је Зуроф.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *