ЖРС: Точкове и осовине сређујемо у Приједору

Жељезнице Републике Српске у Приједору су данас у рад пустиле нови систем – производну линију за обраду и напресавање осовина и точкова, једину у Републици Српској и БиХ. Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да ће овај погон властитим снагама вршити услугу коју су до сада плаћали трећим лицима, најчешће Словенији и […]

уторак, мај 13, 2014 / 21:23

Жељезнице Републике Српске у Приједору су данас у рад пустиле нови систем – производну линију за обраду и напресавање осовина и точкова, једину у Републици Српској и БиХ.

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да ће овај погон властитим снагама вршити услугу коју су до сада плаћали трећим лицима, најчешће Словенији и Србији, чиме ће остварити знатне уштеде.

"Због цијене и квалитета услуге и једноставне процедуре вјерујемо да ће и федералне жељезнице ову услугу вршити код нас, а по повољним условима очекујемо да ћемо придобити и друге купце изван БиХ", рекао је Савановић новинарима у Приједору.

Он је навео да је покретање новог погона финансирано из кредита Пољске од 4,5 милиона евра, из којег је финансирана реконструкција и модернизација постојећих система у Приједору, Бањалуци и Добоју.

Савановић каже да у једној смјени ради 11 људи, а могуће увођење друге и треће смјене тражило би и додатан број радника. Капацитет рада у једној смјени је више од 1.000 напресованих склопова годишње.

"У могућности смо да напресавамо осовине и за путничке и за теретне вагоне, а у догледно вријеме и за локомотивске осовине и за дизел и за електро вучу", рекао је Савановић и додао да потребу за овим системом имају и многе друге индустрије.

Професор Машинског факултета у Бањалуци Драго Благојевић појаснио је да се ради о врло софистицираном производном систему.

"То је систем који је само прижељкиван у ранијим генерацијама, али није било храбрости да се донесе одлука да се уђе у ову инвестицију. Намјенски је прилагођен за потребе жељезница, али уз поједине приправке омогућује примјену широког спектра", додао је Благојевић.

Свечаност пуштања у рад нове производне линије уприличена је у поводу обиљежавања крсне славе "Жељезница Републике Српске" – Светог Василија Острошког. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *