ЖРС: Од данас не саобраћају возови са мало путника

Од данас у Републици Српској више не саобраћају возови на више линија на којима је регистрован минималан број путника, саопштено је из Жељезница Републике Српске. На основу сагласности Владе Републике Српске, од данас је укинуто укупно девет полазака,а ријеч је о возовима који саобраћају на релацијама Добој – Шамац, Добој – Модрича, Добој – Маглај, […]

среда, август 1, 2012 / 09:14

Од данас у Републици Српској више не саобраћају возови на више линија на којима је регистрован минималан број путника, саопштено је из Жељезница Републике Српске.

На основу сагласности Владе Републике Српске, од данас је укинуто укупно девет полазака,а ријеч је о возовима који саобраћају на релацијама Добој – Шамац, Добој – Модрича, Добој – Маглај, те Нови Град – Блатна, Нови Град – Добрљин и Добрљин – Блатна.

Извршни директор Послова превоза Жељезница Републике Српске Небојша Лујић рекао је раније Срни да је ријеч о привременим измјенама реда вожње до којих је дошло због рационализације и смањења трошкова путовања.

"Отказани су возови са минималним бројем путника, али се неће отказивати возови гдје не постоји квалитетна саобраћајна веза", нагласио је Лујић.

Лујић је додао да путнички саобраћај Жељезнице кошта око 13 милона КМ и да субвенције Владе износе изосе око три милиона КМ, што значи да Жељезнице послују са губитком од око 10 милона марака годишње и да су по тој логици сви возови нерентабилни.

Влада Републике Српске затражила је 16. јула од менаџмента предузећа Жељезнице Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза да у року од 90 дана донесе кредибилан план реструктурисања који ће гарантовати санацију предузећа.

Акумулирани губитак „Жељезница“ је 185 милиона КМ, док је губитак у 2011. години износио 18,5 милиона, након чега је на сједници скупштине акционара усвојен план пословања за наредне двије године са губитком између 17 и 20 милиона КМ, рекао је раније предсједник Владе Републике Српске Александар ЏомбићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *