Златне медаље за хор Бањалучанке

Женски камерни хор „Бањалучанке“ се на данас завршеном 14. интернационалном хорском такмичењу у Будимпешти окитио са двије златне медаље у категоријама женских хорова и фолклорне музике. Петодневно такмичење, у организацији Свјетске хорске асоцијације "Мусица Мунди" – ИНТЕРКУЛТУР, окупило је више од 50 хорова из САД, Јапана, Кине, Естоније, Њемачке, Шведске, Русије, Израела, Шведске, Турске, Норвешке […]

четвртак, март 28, 2013 / 21:21

Женски камерни хор „Бањалучанке“ се на данас завршеном 14. интернационалном хорском такмичењу у Будимпешти окитио са двије златне медаље у категоријама женских хорова и фолклорне музике.

Петодневно такмичење, у организацији Свјетске хорске асоцијације "Мусица Мунди" – ИНТЕРКУЛТУР, окупило је више од 50 хорова из САД, Јапана, Кине, Естоније, Њемачке, Шведске, Русије, Израела, Шведске, Турске, Норвешке Украјине, Њемачке, Словеније, Индонезије и Литваније, а "Бањалучанке" су биле једини представник РС и БиХ.

"Веома смо срећни и поносни што смо на једном од најреспектабилнијих међународних такмичења постигли овакав успјех и наставили континуитет квалитетних такмичарских наступа. Посебан осјећај за све нас је представљао тренутак додјеле пехара и проглашења побједника у категорији фолклорне музике, у којој је учествовало највише хорова из цијелог свијета", изјавио је Матовић.

Такмичење је одржано у репрезентативним просторима Палате умјетности и Музичком центру у Будимпешти, док се петочланом међународном жирију, састављеном од истакнутих свјетских експерата за хорску музику, хор "Бањалучанке" представио веома захтјевним композицијама домаћих и страних аутора, Мокрањца, Бабића, Љондева, Савића, Гостушког, Матовића…

"Трудили смо се да максимално достојанствено представимо свој град и РС. Пресрећни смо што смо досадашњим златним медаљама из Линца, Венеције и Малте, те олимпијским сребрима из Кине и САД, успјели придружити и злато из Будимпеште", поручио је Матовић.

Петодневно такмичење окупило више од 50 хорова из цијелог свијета

Од 2009. године хор се налази на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Мусица Мунди". Непосредно пред одлазак на такмичење у Будимпешту, Женски камерни хор "Бањалучанке" је из средишта Свјетске хорске асоцијације добио радосну вијест да је након редовног фебруарског ажурирања резултата такмичења остварио знатан напредак на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета, заузевши високо девето мјесто, као најбоље рангиран хор из југоисточне Европе.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *