Златковићева незадовљна новим тужиоцем, Салиховићем

Министар правде Републике Српске Горана Златковић сматра да нови главни тужилац БиХ Горан Салиховић нема потребне квалификације и професионалну ангажованост да би се нашао на челу Тужилаштва БиХ, које у раду има најсложеније предмете организованог криминала, ратних злочина и привредног криминала. "Поставља се питање колико ће главни тужилац, који нема тужилачко искуство, моћи да одговори […]

субота, децембар 15, 2012 / 09:48

Министар правде Републике Српске Горана Златковић сматра да нови главни тужилац БиХ Горан Салиховић нема потребне квалификације и професионалну ангажованост да би се нашао на челу Тужилаштва БиХ, које у раду има најсложеније предмете организованог криминала, ратних злочина и привредног криминала.

"Поставља се питање колико ће главни тужилац, који нема тужилачко искуство, моћи да одговори тако високој функцији, јер се од главних тужилаца и предсједника судова очекује да јавности и колегама покажу одлучност и да понекад узму у рад и најсложеније предмете", рекла је Златковићева.

Она је за "Глас Српске" рекла да не искључује могућност да у Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ има лобирања, истичући да ова институција у посљедње вријеме ради као да постоји "само ради себе".

Златковићева је подсјетила да ВСТС БиХ има пет чланова из Републике Српске, а осталих 11 су из Федерације БиХ, Брчког и институција БиХ, те напоменула да они колективно одлучују, али да сигурно приликом избора има лобирања.

Према њеним ријечима, ВСТС БиХ, као једини орган који врши именовање и разрјешење тужилаца и судија БиХ, сноси велики дио одговорности за рад правосуђа, као и носилаца правосудних функција.

"Српска, једноставно, није задовољна радом ВСТС БиХ и заговарају се измјене Закона о ВСТС. Замисао је била да он буде регулаторни орган и да води рачуна о критеријумима за избор носилаца правосудних функција, али у посљедње вријеме он ради као да постоји само ради себе", напоменула је Златковићева.

Коментаришући најаве да би ускоро пред парламентом БиХ требало да се нађу измјене Закона о ВСТС које предвиђају да се тужиоци бирају у ентитетским парламентима, она је рекла да избор тужилаца треба да врше законодавни органи на нивоу ентитета, јер би тако била појачана и сама одговорност тужилаца и критеријуми код њиховог избора.

Говорећи о ефектима рада страних судија и тужилаца, Златковићева је рекла да допринос странаца није онакав какав се очекивао када су именовани.

"Нисмо задовољни њиховим резултатима, али ни ефектима рада домаћег особља у Суду и Тужилаштву БиХ. ВСТС именује и разрјешава носиоце правосудних функција, али не презентује појединачно резултате њиховог рада", истакла је Златковићева.0 КОМЕНТАРА

  1. Г. Златоковић, стварно се не могу начудити неким вашим ставовима. Као да до прије двије године нисте били члан и потпредсједник ВСТС. Као да и до сада није било лобирања? Ви то бар добро знате. Не бих Вас подсјећао на неке одлуке ВСТС кад били у Савјету, које су по мало чудне. Исто Вам је познато ко је имао главну ријеч у Савјету, г. Свен.
    Што се тиче, искуства г. Салиховића, то је неспорно, да га нема. Е сад је питање, можда оваквом Тужилаштву БиХ и не треба тужилац који зна посао, него менаџер, које ће обезбједити средства и кадрове да се ради. Ви сте бар дуго у правосуђу и знате за случајеве менаџера у правосуђу, од прије последњег рата. А и за Вашег мандата у ВСТС су неки изабрани( рецимо г. Тегелтија). Вама је добро познато да имате предсједнике судова, који су трећи мандат, а никад у каријери нису написали пресуду.

  2. Боли ме уво за Салиховића,не знам о њему ништа,али ме скандализује ова прича о некомпетенцији јер је изречена од жене која је била министар трговине а сад је министар правосуђа.Кад сте ви госпођо били некомпетентни ономад или сад?Или сте ви можда стручњак опште праксе,па знате СВЕ.Ко о чему…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *