Зјуганов: Чавеза су заразили Американци

Смрт лидера Венецуеле Уга Чавеза од рака дио је завјере САД, које су заразиле овом болешћу своје непријатеље у Латинској Америци, изјавио је лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов. "Како је могуће да се шест лидера Латинске Америке, који су критиковали америчку политику и који су покушали да оформе утицајну алијансу како би били независне и […]

среда, март 6, 2013 / 15:44

Смрт лидера Венецуеле Уга Чавеза од рака дио је завјере САД, које су заразиле овом болешћу своје непријатеље у Латинској Америци, изјавио је лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов.

"Како је могуће да се шест лидера Латинске Америке, који су критиковали америчку политику и који су покушали да оформе утицајну алијансу како би били независне и суверене државе, разболи истовремено од исте болести", упитао је Зјуганов, пренијела је руска државна телевизија.

Према његовим ријечима, то је далеко од случајности. Зјуганов, вођа друге по величини партије у Русији, затражио је "истрагу Чавезове смрти која ће бити под међународном контролом".

Потпредсједник Венецуеле Николас Мадуро рекао је прошле седмице да је Чавез пао као жртва "империјалистичке завјере".

"Стари непријатељи наше отаџбине нашли су начин да утичу на његово здравље“, рекао је Мадуро.

Чавез који је умро у уторак у 58. години након скоро двогодишње борбе са раком, и сам је једном рекао да су САД развиле метод преноса канцера на своје непријатеље.

"Да ли било тако чудно да кажем да су они измислили технологију за ширење рака и ми о томе ништа нећемо знати ни за 50 година", рекао је Чавез крајем 2011. године, након што му је дијагностикован рак.

Он је говорио дан након што је предсједнику Аргентине Кристини Фернандез Кирчнер дијагностикован рак штите жлијезде.

"Фидел Кастро ми је увијек говорио да се чувам и да су ти људи развили технологију. Рекао ми је да сам неопрезан и да пазим једем, шта ми дају да једем, да ће ми дати неку малу ињекцију, убризгати нешто и то је то", рекао је Чавез.

Сам Кастро био је мета великог броја америчких покушаја убиства, наводи се у повјерљивим документима ЦИА, који су објављени 2007.

Међу другим лидерима љевичарима у Латинској Америци, којима је дијагностикован рак, су актуелни бразилски предсједник Дилма Русеф, лидер Парагваја Фернандо Луго и бивши бразилски предсједник Луис Ињасио Лула да Силва.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *