Живковић: ДС странка климоглаваца и полтрона

За ДС ће бити најгоре ако се на сjедници Главног одбора у суботу не догоди ништа, сматра бивши премијер из ове странке Зоран Живковић  Грозничаву атмосферу у Демократској странци уочи суботње сједнице Главног одбора већина високих функционера покушава у изјавама медијима да прикрије. Док се двојица главних страначких ривала предсједник и замјеник Борис Тадић и […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 10:50

За ДС ће бити најгоре ако се на сjедници Главног одбора у суботу не догоди ништа, сматра бивши премијер из ове странке Зоран Живковић

 Грозничаву атмосферу у Демократској странци уочи суботње сједнице Главног одбора већина високих функционера покушава у изјавама медијима да прикрије.

Док се двојица главних страначких ривала предсједник и замјеник Борис Тадић и Драган Ђилас не оглашавају овим поводом, потпредсједник ДС-a Бојан Пајтић каже да на ГО у суботу неће бити „кадровских егзекуција”, а предсједник Политичког савјета Драгољуб Мићуновић јуче је рекао да ће се гласати о Тадићевом тромјесечном извјештају и да може бити критике и преиспитивања, али да свакако неће бити „стрјељања”.

Пајтић је јуче убјеђивао јавност да не треба очекивати никакве спектакуларне расплете и да сједница неће бити поприште сукоба, „јер ми нисмо као друге странке, гдје се једна особа пита за све”.

Бивши премијер из ове странке Зоран Живковић сматра да ће за ДС најгоре бити управо то – ако се не догоди ништа.

„То значи да би то био наставак једне аутистичне, килаве политике која се води већ седам-осам година,што је произвело велику штету и странци и Србији”, сматра Живковић и каже да би чланови ГО требало да траже расписивање ванредне скупштине странке, да траже да сви функционери поднесу оставке, сви чланови Предсједништва и предсједници општинских одбора, од Црне Tраве до Тадића,и да се изаберу нови делегати и нова руководства.

Иако мисли да је то једини спас за странку, Живковић оваквом исходу даје само пет одсто шансе.

„Сурова реалност је да ће врх ДС-a да настави своју свађу око материјалног и финансијског плијена који доноси власт у Војводини и Београду, а која уништава суштину и смисао постојања ДС”, закључује Живковић.

Овакво ривалство у странци демантовао је Пајтић, који је негирао информације да је покрајински одбор ДС-а одлучио да затражи Тадићеву оставку. Захтјев за Тадићевом оставком, који је јавно изнио високи функционер покрајинског одбора ДС-а Горан Јешић, Пајтић је оцјенио као један од ставова, али га је оцјенио ирелевантним уколико се распише изборна скупштина.

Најављујући да ће између Тадића и Ђиласа гласати за ДС, Мићуновић је одбацио могућност смјене на врху партије, али и цјепање странке.

„Питање предсједника странке је увијек отворено. Сваки пут се гласа о извјештају који предсједник поднесе на основу тромјесечног догађања. То је као гласање о повјерењу. Ако се тај извјештај усвоји, онда је ствар готова и таква се питања даље не постављају”, рекао је Мићуновић.

На питање да ли мисли да ће на ГО чланови који сматрају да су ДС-у неопходне промјене тражити расписивање ванредне скупштине, Живковић каже да су, нажалост, такви људи малобројни у данашњем ДС-у.

„Врх странке је промјенио и структуру странке и њену суштинску вриједност, тако да је то постала странка климоглаваца и полтрона. Али, ипак, мислим да и данас ти људи који чине ГО и руководство странке имају у суботу последњу шансу да докажу да су људи и демократе, да су спремни да се суоче са свим оним што су биле глупости и окрену искушењима која Србију и ДС очекују”, закључио је Живковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *