Зграда Музеја није у власништву Аутопревоза

Зграда Музеја савремене умјетности Републике Српске приликом приватизације бањалучког ‘Аутопревоза’, за коју представници тог предузећа тврде да им припада, није ушла у вриједност имовине те фирме. Саопштила је то у петак Инвестиционо-развојна банка РС, која је насљедник некадашње Дирекције за приватизацију РС, истичући да је то установљено увидом у приватизациони програм „Аутопревоза“. Према том програму, […]

субота, март 23, 2013 / 10:22

Зграда Музеја савремене умјетности Републике Српске приликом приватизације бањалучког ‘Аутопревоза’, за коју представници тог предузећа тврде да им припада, није ушла у вриједност имовине те фирме.

Саопштила је то у петак Инвестиционо-развојна банка РС, која је насљедник некадашње Дирекције за приватизацију РС, истичући да је то установљено увидом у приватизациони програм „Аутопревоза“. Према том програму, зграда Музеја није била наведена у табели у којој су набројани грађевински објекти у власништву „Аутопревоза“.

– Уколико би се у даљем поступку пред надлежним судовима утврдило да је зграда Музеја савремене умјетности власништво „Аутопревоза“, ИРБ РС би примијенила члан 6 Уговора о продаји 24,32 одсто државног капитала. По том члану, ако се имовина повећа по основу неког ранијег права, купац је обавезан да доплати разлику продајне цијене – наведено је у саопштењу ИРБ-а.

Додаје се да члан 6 Уговора о продаји државног капитала у „Аутопревозу“ тачно гласи: „Ако се након закључења овог уговора вриједност имовине предузећа повећа по основу неког ранијег права за које продавац није знао, јер није било приказано у програму приватизације, нити је ушло у укупну вриједност капитала предузећа, купци прихватају обавезу да доплате разлику продајне цијене у висини од 24,32 одсто увећања вриједности те имовине.“

Наглашено је и да обавеза плаћања разлике продајне цијене из претходног става тог члана доспијева у року од седам дана од дана сазнања уговорних страна да је дошло до повећања вриједности имовине предузећа.

Окружни привредни суд у Бањалуци крајем прошле године у спору града Бањалука са „Аутопревозом“ у вези са власништвом над локацијом старе жељезничке станице гдје се налази и зграда Музеја донио је пресуду у корист „Аутопревоза“. Правобранилаштво РС је уложило жалбу на ту пресуду и у току је поступак у Вишем привредном суду РС.

Пресуда је донесена у корист „Аутопревоза“ иако је 1979. године тадашња општина Бањалука са „Аутопревозом“ замијенила локацију у центру града за локацију на којој је данас нова аутобуска станица.

„Глас Српске“ дошао је у посјед Уговора закљученог између СИЗ-а за управљање грађевинским земљиштем заступане по Заводу за изградњу Бањалука и „Аутопревоза“ од 16. октобра 1979. године. Из тог уговора види се да локација на старој жељезничкој станици припада граду, а да је „Аутопревозу“ уз замјенску локацију плаћена и надокнада.

У Уговору је прецизирано да се ради о осам парцела чија укупна површина износи 19.954 квадратна метара.

– Радна организација путничког саобраћаја „Аутопревоз“ Бањалука преноси у корист Заједнице земљишта Завода за изградњу Бањалука право коришћења на непокретности од осам парцела на старој аутобуској станици, која се дислоцира у улицу Браће Подгорника. Заједница земљишта обавезује се да „Аутопревозу“ на име накнаде за дислокацију и рушење објеката високоградње и нискоградње плати 4.685.283 динара – пише у Уговору.

„Аутопревоз“ се обавезује и да ће објекат старе жељезничке станице, станичну зграду у површини од 1.247 квадратних метара која лежи на парцели 16/13, предати у посјед Заједници земљишта слободан од људи и ствари ради привођења крајњој намјени.

У Уговору стоји и да се „Аутопревоз обавезује да Заводу за изградњу преда земљиште очишћено у нивоу околног терена до 30. новембра 1980. године како би се несметано могло приступити извођењу радова и реконструкцији раскршћа улица Браће Ластрића и Никле Тесле“.

Уговор су потписали предсједник Пословодног одбора Завода за изградњу Бањалука Петар Гамбирожа и директор „Аутопревоза“ Јефто Шолаја.

Интересантно је да је тај уговор сачињен у осам примјерака, од којих је свака уговорна страна добила по четири, а да данас надлежне институције не могу да пронађу ниједан од оригинала. Правобранилаштво РС пријавило је директору полиције РС да је нестао оригинални уговор за којим полиција трага.

Поједини портали објавили су вијест да ће већински акционари „Аутопревоза“ сљедећих дана објавити оглас за продају зграде Музеја савремене умјетности, те да је за куповину најзаинтересованији један хрватски бизнисмен, који жели да зграду поклони хрватској држави.

Представници надлежних институција и правни експерти сагласили су се у оцјени да зграда у којој је смјештена јавна установа Музеј савремене умјетности РС не може бити предмет продаје, јер је то национално добро свих грађана РС којим нико, по било ком основу, не може да располаже.

Запослени у Музеју савремене умјетности РС у петак су на зграду окачили транспарент на којем пише: Овај Музеј није на продају!!!

Из Музеја су раније саопштили да је зграда у којој је смјештена та установа власништво РС и да не може бити предмет продаје. Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је 2007. године зграду Музеја националним спомеником и уврстила га на привремену листу националних споменика.0 КОМЕНТАРА

  1. Има једна фина статуа у дворишту МСУ коју би ови из Аутопревоза заједно са екипом на власти могли лијепо да поцуцлају x-(

  2. Гледам оног мајмуна, као сувласника аутопревоза и његове приче.
    Мајмуни се стварно понашају као да су они стварни власници свега и свачега, као да су они заиста зарадили то што су покуповали.
    Ало, мајмуни схватите, да су само мало ВЕЋИ МАЈМУНИ од вас вама дозволили да будете то што јесте, а никако зато што сте ви способни привредници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *