Жељко Цвијановић: Послије првих резултата или – крај епохе ДОС

Она епоха у коју Србија улази остаје нам у мраку, једнако и Вучићу и онима у име којих ће владати Одавно на неким српским изборима није било таквог земљотреса, одавно се није догодила таква промена политичке конфигурације као на изборима завршеним у недељу увече. Елем, онај ко је веровао да ће Александар Вучић у изборној […]

понедељак, март 17, 2014 / 09:25

Она епоха у коју Србија улази остаје нам у мраку, једнако и Вучићу и онима у име којих ће владати

Одавно на неким српским изборима није било таквог земљотреса, одавно се није догодила таква промена политичке конфигурације као на изборима завршеним у недељу увече. Елем, онај ко је веровао да ће Александар Вучић у изборној кампањи направити грешку правио је произвољан рачун. Прво, због тога што такав волеј не би пропустили ни слабији од њега и, друго, избори дефинитивно јесу ствар којима он уме да се бави боље од осталих.

То значи да ће напредњаци имати око 160 мандата. Ако је тријумф напредњака најупечатљивији тренд избора, судећи према првим резултатима, можда је још значајније то што је направљен прави помор, што ће у парламенту бити само четири или пет листа, што се за цензус са малим изгледима бори Коштуница, док ће испод црте остати Чеда Јовановић и Динкић, чија политичка улога се на овим изборима завршава.

Шта је заправо урадио Вучић? Разумевајући да је расположење Србије нешто што се много разликује од затворених кругова елита, било проевропских било националних, паралелно је играо на две стране. Са једне, није се ни у чему супротставио странцима, од којих много тога зависи на изборима; са друге, грађанима је пружио илузију правде, уверавајући их да у том осећању живе и нека решења за њих.

Његови противници, са друге стране, наступили су невероватно наивно. Погрешно форсирајући неку врсту референдумског изјашњавања о Вучићу, ђиласовци су почели да говоре чак и о уличном расплету, што је он једва дочекао да поентира, док је све то грађане углавном уплашило, утолико више што су тих дана гледали догађања у Украјини. Слично су поступиле и Двери, непрекидно заоштравајући политички дискурс, што очигледно није пријало бирачима.

И са друге стране, Вучић је показао прилично умеће: многима, попут Тадића, Јовановића, на неки начин и Динкића и Коштунице, обећао је неки део власти, али им није обећао да ће прећи цензус. Показало се, међутим, да је данас у Србији много лакше ући у владу него у парламент. Наравно, многи ће тек анализирати шта значи толики број странака испод црте и колико ће то променити прилике и трендове на политичкој сцени.

Са једне стране, Србија ће имати веома слабу опозицију, а, са друге, остала је без већег броја малих паразитских странака које су више умеле да дестабилизују прилике него да буду конструктивне. Отуда је чињеница је да ће у том парламенту напредњаци у визури грађана бити и највећи европејци и највећи патриоте, и највећи реформатори и највећи конзервативци. Речју, Вучић ће у веома тешким околностима и моћи и морати да захвати веома широко, и то у међународним и локалним околностима које му неће дати ни много времена ни много слободе.

Очигледно је да је у другом кругу напредњачке владавине Србија дефинитивно изашла из епохе ДОС, и да је процес започет 2012. године настављен. Она епоха, међутим, у коју улази данас нам остаје у мраку, једнако и Вучићу и онима у име којих ће владати.0 КОМЕНТАРА

 1. Divan primjer autocenzure i opreznosti autora teksta. Budućnost je u mraku, ne zato što je nepoznata, već zato što autor tako prognozira. Ali nije autor to mislio, ako znate na šta ciljam?;)

 2. Daće Bog i da se kod nas u RS dese promjene ,vidite kako je lijepo kad pravi ljudi dodu na čelo drzave osjeti se vec zadoovoljstvo naroda ,zato svi treba da se ugledamo na Srbiju i donesemo promjene i u RS .Jos jednom čestitka Gospodinu Vučiću i njegovom SNS-u na veličanstvenoj pobjedi !!!

 3. Славећи величанствену побједу СПО на јучерашњим изборима, мало се више попило, па сам са прилично много очних напрезања скужио да овај чланак није написала Жељка, него жељко Цвијановић.

  Уфф.

 4. Лично сам присуствовао просласви бриљантне побједе СНС у централи странке у Београду.Издоминирали су! Свака част!

 5. Каталина,

  мени је најжалије ЛДП. Био би то добар глас разума који ће бити неопходан када дођу проблеми.

 6. У времену данашњем су свемоћни медији ти који креирају политичку сцену, па барем 99%, у великој мери и наше животе. На овим просторима је, па и у Србији присутан страшан медијски пресинг.
  Опака је ова медијска хоботница, успешна на свом светом задатку, заробљавању умова људи. Изе ње стоје својим капиталом, ресурсима моћни светски играчи, ти „увозници“ демократије (а како је опште познато демократија се најбоље уводи преко НАТО-бомби). Бивши миљеници ових лидера новог светског поретка (ДС и друштво), су постали мање занимљиви, да ли у прошлом времену нису били довољно кооперативни, да ли нису испунили све што су менторима обећали, или им је прошао век трајања, или су ови нови погоднији за мисију даљњег урушавања Србије, ко ће га знати, али ствари тако стоје, зато и логично следи крах на овим изборима, једва су прешли цензус, сада покушавају докучити шта их је снашло, како то, у чему су погрешили. Нови миљеници (и послушници) „милосрдних анђела“ после ове победе славе, влада еуфорија, сад мисле како смо само паметни, лепи, како нас народне масе воле, биће и острашћених говора, а када мало стиша еуфорија, већ сутра ваља по задатке код својих „милосрдних“ господара, по упутства шта им је чинити. Ова игра ипак тако иде.

 7. Само чекам да видим Додикову фацу кад крене на поклоњење и честитање. Зар може човјек да два пута заредом направи исту грешку иако је знао исход и да подржава Коштуницу и Тадића и да жутима чак штампа плакате!!! Какав лик води оду РС, па то је страшно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *