Жељка Цвијановић: Долази народна влада

У Бањoј Луци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде изабрана нова Влада. Мандатар, Жељка Цвијановић најавила народну владу. Поздрављајући присутне, сједницу је отворио предсједник НСРС, Игор Радојичић, а том приликом је било занимљиво поново чути име Александра Џомбића уз функцију премијера РС. Скупштинска сала није попуњена до […]

уторак, март 12, 2013 / 13:18

У Бањoј Луци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде изабрана нова Влада. Мандатар, Жељка Цвијановић најавила народну владу.

Поздрављајући присутне, сједницу је отворио предсједник НСРС, Игор Радојичић, а том приликом је било занимљиво поново чути име Александра Џомбића уз функцију премијера РС.

Скупштинска сала није попуњена до посљедњег мјеста, па тако, осим потпредсједника Енеса Суљкановића, нису били присутни ни народни посланици Драган Чавић, Бранислав Бореновић, Славко Бољановић и још неки…

Експозе: Чувајте се нерадници

“Грађани нису бројка већ живи људи који очекују да Влада рјешава њихове проблеме. Ова Влада ће бити народна“, рекла је Жељка Цвијановић, мандатар нове Владе РС, на почетку свог излагања, чиме је започето излагање које се више односило да једну стварно нову владу, а не владу у коју долази пар нових министара.

Основни и незаобилазан правац дјеловања нове Владе Републике Српске јесте очување уставне позиције Републике Српске са свим њеним надлежностима, а Дејтонски споразум је трајни основ и оквир за њено понашање и дјеловање, рекла је Жељка Цвијановић.

Она је истакла да ће рад Владе Српске, уколико добије подршку, обиљежити борба за очување сваког радног мјеста, фискалне и социјалне стабилности, реформисање пословног амбијента, стварање простора за стране и домаће инвестиције, а све то уз настојања да се рехабилитују принципи социјалне правде.

"Циљ нам је да унаприједимо транспарентност у раду институција и трошењу јавних средстава, останемо стабилни у условима изложености одређеним политичким процесима и не изгубимо из вида потребу да Влада буде проевропска и активна у процесу европских интеграција", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је обећала хитан преглед стања неријешених предмета у Влади, те да ће, у сврху бржег ријешавања истих, можда доћи и до прерасподјеле посла. Међутим, све се неће завршити на томе јер ће неизврашавање посла у задатим роковима бити кажњиво

“Грађани неће бити таоци јавне управе, а закон важи за све“, рекла је мандатарка обећавши већу доступност јавне управе за медије и јавност.

"Влада Републике Српске наставиће да постепено усклађује домаће законодавство са регулативом ЕУ, стварајући тако систем и амбијент који ће бити компатибилан са оним у који се желимо интегрисати. До сада је ову процедуру прошло 685 закона, 117 подзаконских аката и 16 стратешких докумената Републике Српске, навела је Цвијановићева.

Влада ће, каже Цвијановићева, проводити европску агенду и бити спремна на сарадњу, партнерство и интеракцију са осталим нивоима власти у БиХ, ради обезбјеђења организованог и координисаног кретања ка ЕУ, те реализације пројеката од заједничког интереса.

"Кроз развојни програм Подриња као заједничког пројекта Србије и Републике Српске на простору од 25 општина са двије стране Дрине, реализоваћемо велики прекогранични пројекат по узору на сличне пројекте у оквиру ЕУ. Бићемо Влада отворена за све регионалне иницијативе, као и за сарадњу са европским и неевропским регијама", рекла је Цвијановићева.

Влада ће извршити анализу субвенција и буџетских давања, и спремна се одрећи дијела јавних прихода у корист привреде, али не ако та средства служе само за покривање лошег пословања и неуспјелих инвестиција.

"Влада ће обезбиједити наставак Стратегије запошљавања Републике Српске за коју су планирана средства у износу од 25 милиона марака.Уколико буде постојала потреба, провешће се нова "гиљотина прописа", рекла је Цвијановићева.

Речено је да ће "Влада успоставити Фонд за суфинансирање пројеката које организације цивилног друштва реализују из фондова ЕУ, у случајевима кад се захтијева и учешће из јавних средстава. Извршићемо додатну идентификацију могућих уштеда у оквиру буџета, али и унутрашњих прерасподјела. Влада ће анализирати постојећи систем грантова, подстицаја и субвенција, како би се давањима и мјерама подршке постигли мјерљивији, циљани ефекти и по потреби га реформисати у складу са налазима анализе".

Јавна предузећа

"Сваки од директора јавних предузећа биће везан за резултате јер ће од тога зависити његов останак на функцији, они који праве губитке морају да оду", нагласила је она.
Корупција

"Влада ће додатно оснажити механизме борбе против криминала и корупције. Лоповлуку корумпираности и криминалу треба дати име и презиме, а не уопштене одреднице. Влада ће створити механизме да се то уради, а правосуђе томе мора дати име и презиме. Успоставиће се антикорупциони тим стручњака за борбу против корупције. Влада ће предложити Стратегију за борбу против корупције 2013-2017", нагласила је Цвијановићева.

Образовање

"Наш циљ је модеран образовни систем на свим нивоима, образовање треба да прати захтјеве модерног времена. Наш образовни систем треба да буде динамичнији и то треба да буде циљ ове, али и свих осталих влада. Важно је да нашу дјецу шаљемо у добро опремљене школе у којима раде наставници у добрим условима", мандатарка Цвијановић.

Жито и кукољ – нису сви корумпирани

"Највећи изазов за ову владу ће бити одвајање "жита од кукоља", али то нас не смије спријечити да то урадимо", рекла мандатарка, објашњавајући како нису “никад сви корумпирани“, и да корупција има име и презиме, додајући како је корупција велики проблем у ЕУ, гдје се издавајају огромна средства за борбу.

“Влада ће по узору на ЕУ, формирати Тим за борбу против корупције“, у склопу стратегија за борбу против исте 2013.-2017., најавила је Цвијановићева.

Пољопривреда

Сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије један је од најзначајних сегмената економије и друштва, као и један од најзначајнијих ресурса, па ће Владине мјере ићи ка јачању конкурентности правних и физичких лица у примарној пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији, побољшању производне структуре, обима и квалитета пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, изградњи иригационих система, модернизацији производних субјеката, едукацији учесника у аграрној репродукцији, одрживом интегралном руралном развоју…

"Влада ће наћи рјешење да се одмах измире обавезе из 2012. године пољопривредним произвођачима и да се обезбиједи редовна исплата субвенција предвиђена за 2013. годину, што ће у значајној мјери допринијети повећању обима текуће производње", истакла је Цвијановићева и додала да ће Република Српска имати свој Савјет за пољопривреду.

Област шумарства, према њеним ријечима, је основ за развој дрвопрерађивачких капацитета и локалних заједница.

"За успоставање реда у области шумарства неопходно је усвојити најбоља законска рјешења, прописујући такве норме којима се елиминише било какав облик неприхватљивог дјеловања, те водити рачуна о квалитету менаџмента", рекла је она.(

Цвијановићева је затим прочитала имена министара, а тренутно је у току посланичка расправа о новој Влади РС.0 КОМЕНТАРА

 1. „Долази народна влада“

  Коначно након толико година да неко призна јавно оно што смо сви знали од самог почетка.
  Да до сада влада није била народна.

 2. zeljka cvijanovic je najbolje rjesenje za premijera, najpametnija zena koja je ikad bila blizu vlasti,neka crknu od zavisti svi koji pjene, a ustvari znaju da joj opozicija ne moze nista!

 3. O, dobro jutro bigerkyseru! Ti uranio , zoru prevario. Gledam , u BL oblačno. Neka, neka , iza oblaka pomoli se sunce. Uvijek bilo, i uvijek će biti.

  A, ti nešto sretan što mi crkavamo. Ko da te je pravio pravi poglavnik.

 4. Za pocetak neka vrati onaj stan sto je ZIBL u kojem je zaposlen njen muz dao njenom svekru koji nikad nije usao u to preduzece.Iz tog stana ona i njen muz istjerali su porodicu jedne preminule radnice ZIBL-a da bi ga prodali i napravili ogromnu kucu na tri sprata.I sad ona prica o borbi protiv kriminala i korupcije. Zemljo otvori se.

 5. Чуј видјећемо шта и како су радили директори јавних предузећа, исто као да су ови на власт дошли јуче.
  Сви директори јавних предузећа, фондова и свега могућег су ваши од марта 2005 године.
  Видјећемо око српских шума, па тамо још дуже владате.

  Пројекат подриње, која подвала, све се своди да тим људима увалите странце који ће уз гаранцију наше владе правити хидроцентрале од којих ћемо ми морати сутра куповати струју као Бугари од Нијемаца, а тим становницима ћете оставити влагу највећу на свијету, ерозију земљишта и комарце као врапце како воли Крсмановић мене да цитира.

  Шта ће још бити у тој регији могуће урадити кад све што вриједи странац потопи?

  Пошто ово није нова влада експозе је требао трајати минут, у њему је мандатарка требала рећи: „ИМАМ СКПШТИНСКУ ВЕЋИНУ И ПОДРШКУ ЧОВЈЕКА КОЈИ СЕ СВЕ ПИТА У РС, ОН ЈЕ ТРАЖИО ОД МЕНЕ ДА УЧИНИМ СВЕ КАКО БИ ОВА ВЛАДА БИЛА БОЉА И ОСТАЛА ДО ИЗБОРА 2014. ГОДИНЕ.

 6. Mandatarki je ekspoze naravno pisao Slavko Mitrovic,mada mogao se malo vise potruditi tanko je ono skroz. A Cvijanovickino znanje doseze do klimanja glavom, odusevljavanja sefovim postupcima i prezvakavanja najotrcanijih politickih fraza.
  Koliko (Ne)ima obraza pokazuje i to sto se cjelo vrijeme slavodobitno smije,gleda u oci Dzombica kojem je skinula glavu i sica zlobnim pogledom sve koji su bili protiv njenog imenovanja.

 7. Mиле јуче поново запјевао. Мало му само опозиција кварила рођенданску свечаност.

  http://www.youtube.com/watch?v=wRn0zgEcDTA

  Опет народњак!? Хоће ли га она икад научити енглески да запјева неку од Офре Хазе или Мерлина Менсона?

 8. Ma nek je mandatarka kupila brdo skupih kostima pa se danas ko mlada tri puta presvlacila.
  Lijepo je bilo u subotu vidjeti je u Merkatoru sa dvije gorile kako pazari u najskupljim buticima.A kaze da razumije da narod tesko zivi.x-(

 9. Koruptiv u ablativu

  piše Svetlana Cenić

  Ustanem uzbuđena. Važan dan po više osnova: Vođin rođendan i sam sebi je poklonio premijerku. Godišnjica smrti mentora mu Miloševića, a godišnjica ubistva i Đinđića, u kojeg se nekada kleo. Obojicu je izdao, naravno. Prvom, koji ga ja ne vlast u RS i dovodio, bespovratne (!) kredite mu davao, poslovni prostor u Sava centru i vetar u leđa da Olbrajtovoj bude povetarac, poručivao je da je vreme da ode i spasi Srbiju. U onog drugog se kleo u fazi kad je u ovoj višegodišnjoj predstavi za narod glumio demokratu. Izdao je i njega, naravno, jer Đinđić se u grobu sad okreće slušajući njegove govorancije, obmane, srbovanje bez pokrića (u svakom pogledu) i omalovažavanje svega i svakog u onih maksimum hiljadu reči, koliki mu je inače vokabular. Drhtimo svi od iščekivanja hoće li mu Željka-poklon-bon za rođendan biti danas uručena.

  Ekspoze u stilu kako mala Miletova Željka zamišlja školu. Sad kad nas krene! Ove stotine i stotine miliona minusa do sada ništa nije kako će sada biti. Jer, prvo ide okvir za ponašanje Vlade, pa sve ostalo. Dayton, Evropa, regionalna saradnja, Srbija majka, itd. Posebno će Vlada doprinositi jačanju demokratskog ambijenta u RS-u. Koliko demokratski, pitati moju porodicu. Ili onih pet žena koje su hapsili onomad kad su opravdavali formiranje Specijalnog tužilaštva. To su zaboravile ove kao nevladine ženice, koje su neki dan zdušno podržale mandatarku. Kakva mandatarka glede prava žena, takva joj i podrška. No među onima koje će je savetovati (za neupućene: sve one čine savetodavni tim), ima i onih čija deca uveliko rade u Vladi i njenim institucijama. I prva sindikalka je podržala, sva ozarena. To je baš lepo. Samo da nam obe pokažu koliko i gde su digle glas za prava svih onih žena koje je ova socijaldemokratija vukla kroz blato, a neke, kao onih pet okrivljenih (i na sudu oslobođenih) za celu privatizaciju i sve njene manjkavosti, i u lisicama pred kamerama mrcvarili. Licemerje koje nema granica: kakva vlada, takva joj i nevladina podrška.

  Da se vratim malo na ekspoze. Onakav je kakva je i vlast: bez ijedne konkretne cifre ili roka. Baš onakav kakav su kod drugih kritikovali. I nigde veze, jer nijednog retka kako zaustaviti propadanje i vratiti dugove. Više nam je Mićkova mandatarka držala lekciju o tome kako nisu svi korumpirani i da opšta hajka služi u dnevno-političke svrhe. Dala nam je paralelu sa Evropskom unijom, odnosno koliko tamo košta korupcija. Vidiš ti, nije sve tako sjajno u EU, a mi ovde dižemo dževu. I tamo porasla korupcija u zadnje tri godine. Dakle, i prosvećeni smo kroz ekspoze. Mani to šta će mala i jadna RS, kao da je važno šta ćemo mi ovde kada ima onih tamo da šiljiš patku. Jer, ako je problem u EU toliki, zamisli kako tek kod nas on mora da bude golem. Elem, Vlada će imati snage i hrabrosti da kriminalu i korupciji da ime i prezime. E, to je dobro rekla! Jer, mi odavno znamo i ime i prezime, samo što još nismo videli da se to javno kaže, a kamoli procesuira. Ovo je kad lisicama daš da organizuju zaštitarsku službu za kokošinjce.

  A tek gradnja i milijarde sa sve domaćom radnom snagom! Kao i obično, a svojstveno ovoj socijaldemokratiji u pokušaju. Epohalna rečenica iz ekspozea: Republika Srpska nema vremena da se osvrće unazad, ali ni da stoji u mjestu. E kamo puste sreće da smo ostali bar u mestu umesto što nas je Mićko ubacio u rikverc. I gurnuo nizbrdo.

  Sve u svemu, jedno predavanje toliko uopšteno da ga možeš turiti gde hoćeš i kome hoćeš. Tamo gde stoji Republika Srpska ostaviš prazno i može služiti bilo kome i bilo gde kao govor. Što znači, kako nam je bilo, tako će nam i od sada biti. I još gore, naravno, jer svaki dan dugovi sve veći, a diktatura mediokriteta sve žešća. Ali, biće preseka stanja, pa će se videti, razmotriti, preduzeti, krenuti, a biće formirani razni saveti i radna tela. Ne treba ni preseka, ni kretanja, nameće mi se samo. Odavno smo presečeni i otišli u tri lepe. Gde će i mandatarka i svi ostali kad im istekne rok upotrebe.

  U skupštinskoj publici među gostima sve moj do mojega. Moja vera, moje diplomate, moji predstavnici, a najviše moj predsednik. Koji je sa osmehom pratio izlaganje svog rođendanskog poklon-bona.

  Nahvatali su na kraju Bošnjakinju za ministra trgovine. Od pravnika preko abdominalnog hirurga do arhitekte na tom mestu. Toliko je važno to mesto. Interesantno, a kleli su se da je to jedna od vitalnih oblasti kad su stotinama hiljada naših para platili onu strategiju razvoja trgovine. Uostalom, sastav Vlade i nije potrebno komentarisati. Bar ne ovde. Preko telefona ću, pošto će to direktno do onoga koji i treba da čuje. Taj najradije čita izveštaje njegovih službi, a sve putem opreme uvezene preko povlaštene banke.

  I poče diskusija. Prvi do tastera ambiciozni pozicionar da se dodvori, pohvali, zahvali i preporuči, a i otvori utrku u ljigavom dodvoravanju. Teza je i kako je ovako brz izbor Vlade znak stabilnosti Republike. Ako je po tome, onda je u Belorusiji, Severnoj Koreji, Azerbejdžanu i sličnim zemljama jako stabilno. A toliko smo stabilni da nam je i novi padež koruptiv otišao u ablativ! I to ablativus comparationis – ablativ usporedbe. Blizak, bliži, najbliži, sam Mićko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *