Жељезнице РС истоварају боксит у Ложионичкој упркос забрани

Само неколико дана након што је градска инспекција ставила забрану на стовариште руде боксита у Ложионичкој улици, “Жељезнице РС” истовариле су неколико тона боксита на овој локацији.

четвртак, децембар 8, 2016 / 08:44

Само неколико дана након што је градска инспекција ставила забрану на стовариште руде боксита у Ложионичкој улици, “Жељезнице РС” истовариле су неколико тона боксита на овој локацији.

Мјештани су рекли да је руда претоварана насред улица, у близини кућа, свега неколико метара од затвореног стоваришта, те истичу да забрана коју су прошле седмице ставили еколошки инспектори није уродила плодом.

У Градској управи су рекли да ће Еколошка инспекција издати ЖРС прекршајни налог у износу од 3.000 КМ због складиштења руде без прибављене еколошке дозволе.

“На дојаву мјештана из Ложионичке улице, еколошки инспектор је током прегледа утврдио да је дошло до истовара руде на предметној локацији. Евидентно се ради о покушају избјегавања раније издатог налога, којим је наложена забрана претовара и складиштења руде на предметној локацији без еколошке дозволе”, рекли су у Градској управи.

Додају да ће из тог разлога зона обухвата забране, односно “црвена трака”, ових дана бити додатно проширена, како би се избјегли сви даљи покушаји избјегавања ове забране.

“Еколошка инспекција и Градска управа биће досљедни и веома стриктни у спровођењу ове забране, чији је првенствени циљ заштита здравља становништва и досљедно спровођење слова закона, без обзира на то о којем правном субјекту је ријеч”, рекли су у Градској управи.

Иако се “Независним” нису јавили из ЖРС да прокоментаришу зашто су истоварили боксит на овој локацији упркос забрани, раније су рекли да ЖРС не складиште руду него је превозе, корисник превоза је претовара ради транспорта жељезницом, а еколошка дозвола коју посједују подразумијева и претовар руде, без егзактних података и мјерења која би доказала штетност по животну средину.

“‘Жељезнице РС’ своју дјелатност обављају у складу с важећим прописима, не врше складиштење руде боксита, него превоз, који укључује претовар”, рекли су из ЖРС и додали да су ради заштите својих интереса покренули управни спор, од чијег исхода зависе даљи кораци у рјешавању овог проблема. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *