Здрав живот би Чесима уштедио 1,2 милијарде долара

Када би Чеси прихватили нешто здравији животни стил, са више кретања и спорта, без пушења и здравију исхрану уштедјели би чешком здравственом систему 1,2 милијарде евра годишње. Министар здравља Леош Хегер је трагајући за уштедама у свом ресору сабрао да лијечење Чеха који су обољели због пушења кошта 320 милиона евра годишње, а лијечење разних […]

четвртак, август 23, 2012 / 14:29

Када би Чеси прихватили нешто здравији животни стил, са више кретања и спорта, без пушења и здравију исхрану уштедјели би чешком здравственом систему 1,2 милијарде евра годишње.

Министар здравља Леош Хегер је трагајући за уштедама у свом ресору сабрао да лијечење Чеха који су обољели због пушења кошта 320 милиона евра годишње, а лијечење разних болести везаних за гојазност кошта 4.000 евра годишње по пацијенту.

"Уколико народ буде живио здравије, здравство ће уштедјети 1,2 милијарде евра на лијечење пацијената", поручио је Хегер.

Хегер је саопштио да је његово министарство издвојило 11,2 милиона евра за пројекте који би пропагирали здрав животни стил, прије свега код младих, а спрема и измјене закона којима би се проширила забрана пушења на јавним мјестима и спријечила продаја алкохола малољетницима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *