Због скандала, ЛИБОР одлази у историју

Кључни кораци за замјену ЛИБОР-а могли би да буду предузети до наредне године, кажу за Ројтерс званичници британске финансијске индустрије.

понедељак, август 14, 2017 / 17:11

Они дају велике шансе глаткој промјени лондонске међубанкарске каматне стопе, која се користи за утврђивање цијена финансијских уговора вриједних десетине хиљада милијарди фунти.

Од када су регулатори прошлог мјесеца најавили да ће скандалима уздрман ЛИБОР (London Interbank Offered Rate) бити замијењен до краја 2021. године, дио играча у финансијској индустрији је скептичан према могућности да тако велика транзиција може да се спроведе на вријеме – чак и да ли ће до ње уопште доћи.

Међутим, већ су предузете припреме с циљем успостављања два основна елемента за планирану замјену, како би СОНИА (Sterling Overnight Index Average) преузела улогу ЛИБОР-а на тржишту, наводи британска агенција. Из клириншког огранка Лондонске берзе, који већ обавља клиринг краткорочних СОНИА каматних свопова, рекли су за Ројтерс да планирају обављање клиринга и за дугорочне свопове покривене ЛИБОР-ом.

Једна група из индустрије финансија, коју чини 16 водећих трговаца своповима и другим финансијским дериватима, у међувремену је саопштила да намјерава да покрене трговање СОНИА фјучерес уговорима. Франсоа Жорден, који предсједава том групацијом коју је основала Банка Енглеске ради промоције усвајања СОНИА-е, каже да нема сумње да ће до замјене доћи.

“То ће се десити. Можда ће бити тешко, можда ће се десити у другачијем временском оквиру у зависности од различитих нивоа препрека, али то ће се догодити”, рекао је он.

Најављени потези ће бити преломни, а чак и ако би прошли, препреке ће и даље постојати у смислу прихватања СОНИА-е широм британске финансијске индустрије.

Забринутости због трошкова везаних за најављену промјену – попут преправљања ИТ система – могле би да обесхрабре неке компаније, посебно оне, које су приступиле спровођењу скупих планова како би се заштитиле од нежељених последица Брегзита. Сектори, попут осигурања, могли би се такође суочити са значајним техничким и могућим правним препрекама уколико би се пребацили са ЛИБОР-а у поступцима процјене будућих обавеза.

ЛИБОР – лондонска међубанкарска каматна стопа – представља референтну дневну камату за низ различитих валута по којој банке утврђују цијену међусобних позајмица, као и цијене финансирања путем кредитних картица и других финансијских деривата. Стопа се добија на основу процјене количине новца којег, кроз међубанкарске позајмице, сваког дана треба да плати 16 највећих свјетских банака смјештених Лондону.

У последњих неколико година многим банкама су изречене новчане казне тешке милијарде долара због договарања и манипулација приликом утврђивања ове референтне стопе, што је и навело британске регулаторне власти да изађу са предлогом о алтернативним рјешењима за ЛИБОР, закључује Ројтерс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *