Због чијих интереса се крије узрок оваквог стања у здравству?

Преносимо саопштење Струковног синдиката доктора медицине РС, поводом, како кажу, катастрофалног стања у финансирању јавних здравствених установа у Српској. Позивајући се на одредбе Закона о здравственом осигурању, Закона о здравственој заштити,  Закона о доприносима, Закона о систему јавних служби и Закона о платама запослених лица у јавним  здравственим установама у области здравства Републике Српске,  Струковни […]

среда, децембар 19, 2012 / 16:08

Преносимо саопштење Струковног синдиката доктора медицине РС, поводом, како кажу, катастрофалног стања у финансирању јавних здравствених установа у Српској.

Позивајући се на одредбе Закона о здравственом осигурању, Закона о здравственој заштити,  Закона о доприносима, Закона о систему јавних служби и Закона о платама запослених лица у јавним  здравственим установама у области здравства Републике Српске,  Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, поново јавно упозорава Предсједника  Владе Републике Српске, Министра здравља и социјалне заштите Републике Српске, в.д. Директора Фонда  здравственог осигурања Републике Српске, као и органе управљања и директоре свих јавних  здравствених установа у Републици Српској, да је потребно да се одмах и без одлагања утврди  одговорност за настало стање у јавном здравству, као и да се хитно и приоритетно обезбједе
финансијска средства потребна за редовно и несметано пружање услуга здравствене заштите  осигураним лицима у Републици Српској.

Струковни синдикат доктора медицине РС уназад више година је упозоравао на ову ситуацију у којој  се налази наше здравство, дајући предлоге и могућности да не дође до ове ситуације. Наравно,  урадило се другачије јер доктори и остали здравствени радници нису битни онима који одлучују о судбини  свих нас и здравственог система у цјелини.

Данашња одлука Владе је по типу „тресла се гора ,родио се миш“, јер она је урадила оно што је једино  могла у овом тренутку. Ова одлука је изузетно погрешна јер здравствени радници остају без  здравственог и пензионог осигурања у 2013.години (одлука Владе је да се без обезбјеђења дуга  и на годину дана одгоди уплата приспјелих, а неуплаћених доприноса за запослене у јавном  здравству Републике Српске.)

Поставља се питање – због којих и због чијих интереса се опет не тражи прави узрок оваквог стања у здравству?

Зар је могуће да цјелокупна јавност и запослени у здравству исказују забринутост за здравствени  систем и оне који га чине, а само ресорни Министар га види као највећи позитиван лични успјех у  Републици Српској.

Јавност мора знати да су директори здравствених установа морали потписати Уговоре са ФЗО по типу  „Узми или остави“, да су мјесечне уговорене транше код многих смањиване без обзира на повећан  број услуга са мањим бројем људи, да се уводе нове процедуре без финансијске подршке, уводе нови системи који нису за наше поднебље, а плаћени нашим новцем без могућности постизања максималног ефекта.

Исто тако директори су на вријеме упознати да се не задужују за нормално функционисање здравствених установа (јер је то кривично дјело), али су многи морали то да ураде под „благословом и препоруком од стране Директора ФЗО и Министарства здравља“, јер нису имали другог решења. Сада, исти ти директори проглашавају се кривцима од истих оних који су им дали „по њима добар и обавезан приједлог“.

Здравствени радници се са правом питају као и остали грађани:“ да ли је став ресорног министра и директора ФЗО једна врста обмане, како Владе, тако и јавности о правом стању у здравственом систему РС?“

Једино Влада има потпуну контролу – или?

Зато, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, сматра да управо Влада Републике Српске је обавезна према нама свима, а поготово према онима који раде у здравству, да утврди  право стање у јавном здравству Републике Српске, јер на основу Статута ФЗО РС, једино Влада Републике Српске има трајну, потпуну и ничим ограничену контролу над досадашњим пословањем  овога јавног фонда. Напомињемо да је Влада била једино надлежна и за именовање свих чланова  Надзорног одбора, Управног одбора, као и директора овог Фонда и по закону је имала обавезу да
врши надзор над законитим пословањем овог Фонда.

Тражимо и да се у складу са Законом омогуће гарантована социјално-економска права доктора  медицине и медицинског особља и обезбједи редовна исплата плата, накнада и обавезних доприноса,  као и да се одмах без одлагања изврши уплата свих заосталих обавезних доприноса у више од 15  јавних здравствених установа у Републици Српској и овим здравственим установама омогуће  потребни услови за несметан рад.

Уједно, овај Синдикат поново јавно исказује и своју одлучност да је спреман да у циљу заштите  јавног здравственог система Републике Српске, као и заштите права запослених здравствених  радника, а ако то буде потребно, искористи све расположиве законске могућности заштите права  доктора медицине, а које не искључују и све познате методе синдикалне борбе, укључујући и  обуставу рада и штрајк као коначну и задњу мјеру, а само у циљу да би омогућио основну  социјалну сигурност за све здравствене раднике који су запослени у јавним здравственим
установама у Републици Српској.

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Поставља се питање – због којих и због чијих интереса се опет не тражи прави узрок оваквог стања у здравству?“

  Evo odmah odgovora zbog VAŠIH LIČNIH INTERESA !!!

  Stoko licemjerna zar mislite da u ovakvoj državi sa 150 000 nezaposlenih i penzijama od 320 KM vi zaslužujete da imate vaše doktorske plate od 1500-2500 KM

  Probajte negdje u inostranstvu naplatiti vašu stručnost i znanje ako niste zadovoljni marvo neotesana !!!!!!!!!!!!

 2. Изражавам пуну подршку оправданим захтјевима Синдиката доктора медицине РС!!!

  Ваши оправдани захтјеви не односе се само на остваривање ваших професионалних и личних права, него – као хуманисти – очекивано је да се борите и за такав систем здравства у коме ће вам бити омогућено да на најбољи начин користите своја знања у заштити здравља људи.

  Забрињавајуће је да група полуобразованих и необразованих, похлепних и нехуманих индивидуа сакупљених у Влади РС, на челу са ресорним министром и премијером, одлучују о здрављу и судбини читаве популације грађана РС, као и о судбини љекара и свих здравствених радника који су, егзистенцијално и професионално, онемогућени да коректно раде посао за који су се опредјелили и школовали.

  Истрајте у својим захтјевима, корисници ваших услуга и вашег стручног знања, као и већина грађана биће уз вас!

 3. „Забрињавајуће је да група полуобразованих и необразованих, похлепних и нехуманих индивидуа сакупљених у Влади РС, на челу са ресорним министром и премијером, одлучују о здрављу и судбини читаве популације грађана РС, као и о судбини љекара и свих здравствених радника који су, егзистенцијално и професионално, онемогућени да коректно раде посао за који су се опредјелили и школовали.“

  Ta ista grupa poluobrazovanih i neobrazovanih,pohlepnih i nehumanih odlučuje i o zdravlju i sudbini onih 150 000 nezaposlenih i 200 000 penzionera pa nikoga ne zaboli kurac za to ali kad se svršenim i nedosvršenim doktorčićima smanji plata sa 2000 na 1800 onda se onako humano i doktorski zapomaga na sva zvona.

  Ovo me podsjeti na onu priču o popu

  Bješe u jednom selu – kazuje narodna priča – neki pop (u svakom selu ima neki pop, pa početak priče i nije baš obećavajući). Čast Bogu i bogoslužbenicima ovome popu, međutim, pare nisu bile mrske. Nimalo! Šta više.

  Zavlada neka nepoznata boleština selom i narod poče svakodnevno da umire. I staro i mlado. Bez razlike. Ko muve. Pop jedva stizaše da svima očita zaupokojenu molitve. Jahao je na nekoj džorgavoj kuradi, neprestano od groblja do groblja, gdje su ga morali sačekivati da obavlja opela. Uplašeni narod uprije pogled ka najškolovanijem među njima pa priupita:

  Šta je ovo, oče, šta da radimo?

  – Umirucka narod, ’mirucka, ’mirucka, šta ćeš, oduvijek je tako bilo! Jedno se rađa drugo umire. To je Božje davanje odgovaraše pop.

  A obnoć bi brojao pare od sahrana. Skupa sa popadijom. Prežderavao se i prepijao i zadovoljno gladio masnu bradu.

  Međutim, razbolje se i popadija. Razbolje se i umrije.

  – O Bože Dragi, šta je ovo, kuku nama, sve pomrije! zavapi pop iz ove narodne priče.

  TAKO I OVI SVRŠENI I NESVRŠENI DOKTORČIĆI NEŠTO IH NE ČUH KAD SU SE PENZIJA SMANJIVALE NITI VIDJEH NJIHOVU HUMANOST KAD JE TREBALO LIJEČITI NEKOGA KO NEMA NOVCA I KO NIJE OSIGURAN(ZAPOSLEN) A SAD LARMAJU

 4. Пуна подршка и то увијек људима у бијелим мантилима.
  Спасити само један живот, божанско је дјело.
  И само примитивни, нешколовани и дебилини појединци могу да не цијене докторе и њихов рад.

 5. Подршка за докторе…
  Министар би морао да поднесе оставку, а не да своје незнање и неспособност крије иза „кумовских веза“…

 6. Šta će vam ljekari, oni su dio vatikansko-masonsko-jevrejske farmaceutske zavjere da unište srpski živalj.

  Što se žalite da nemate plate, peMzije, boračke dodatke, …
  Zar ne radi ova vlast sa onim čikama crnim ‘aljinama u najljepšem ‘rišćanskom maniru kao što hristos reče:

  „…Pogledajte ljiljane u polju kako rastu; ne trude se niti predu…“

  Zato vam kažem: ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za telo svoje, u šta ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i telo od odela? Pogledajte ptice nebeske kako ne seju, niti žnju, ni sabiraju u žitnice; pa Otac vaš nebeski hrani ih. Niste li vi mnogo pretežniji od njih? A ko od vas brinući se može dodati rastu svom jedan lakat?

  I za odelo što se brinete? Pogledajte ljiljane u polju kako rastu; ne trude se niti predu. Ali ja vam kažem da ni Solomon u svoj svojoj slavi ne obuče se kao jedan od njih. A kad travu u polju, koja danas jeste, a sutra se u peć baca, Bog tako odeva, a kamoli vas, maloverni?

  Ne brinite se dakle govoreći: Šta ćemo jesti, ili, šta ćemo piti, ili, čim ćemo se odenuti? Jer sve ovo neznabošci ištu; a zna i Otac vaš nebeski da vama treba sve ovo. Nego ištite najpre carstvo Božje, i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati. Ne brinite se dakle za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svog.

  Aleluja! B-)

 7. Pardon ispravka krivog navoda :

  vatikansko-masonsko-jevrejsko-komunističko-ustaško-šiptarsko-osmansko-atlantiđansko-omegakvadrantsko-darvinističko-ateističko-agnostičko-pagansko-budističko-islamsko-mormonsko-adventističko-šintoističko-romsko-majansko-astečko-protestantsko- dodajte po nahođenju lobiji
  Bem ti narod i naciju.

 8. Разумијем ово што је написао Стојан, али то ипак не може да се примијени на докторе. Реално, људи раде. Завршили су најтеже факултете, немају празнике, раде ноћу, дању, викендом, раде стресан посао… заслужују више него што тренутно имају, без обзира на економску ситуацију.

  Стојанова прича може да се примијени на ова 4 синдиката која галаме ових дана.

 9. I žute i crvene i zelene. I nije paranoidna shizofrenija već manija, s to je ipak blaži oblik psihoze. Ovo prvo je opšte oboljenje nebeskih naroda sa ovih prostora, mene Švica malo oporavila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *