Због Цефте: Хрватске фабрике се селе у БиХ

Губитак повлаштеног царинског режима који Хрватска има са чланицама Цефте и најважнијим трговинским партнерима – БиХ и Србијом довешће до губљења три до четири хиљаде радних мјеста, јер неке фирме планирају да пребаце производњу у сусједне земље. Предузетнички кругови у Хрватској и економски аналитичари очекују пад пласмана производа и извоза, али и пресељење производње из […]

среда, март 13, 2013 / 11:07

Губитак повлаштеног царинског режима који Хрватска има са чланицама Цефте и најважнијим трговинским партнерима – БиХ и Србијом довешће до губљења три до четири хиљаде радних мјеста, јер неке фирме планирају да пребаце производњу у сусједне земље.

Предузетнички кругови у Хрватској и економски аналитичари очекују пад пласмана производа и извоза, али и пресељење производње из Хрватске према југоистоку.

"Мира" из Приједора припрема се за преузимање производње "Крашевог" извозног асортимана, "Франк" је већ проширио своје погоне у Грудама, а у Читлуку са великим занимањем чекају долазак "Гавриловића", који би уложио у локалну месну индустрију.

Очекује се коначна одлука хрватског "Адриса", највећег царинског губитника, за кога се такође спекулше да ће преселити производњу цигарета из Истре у БиХ, јер 60 одсто цигарета, израђених у Канфанару, конзумирају становници Србије, Македоније и БиХ.

Према неким анализама и тврдњама медија, производња цигарета намијењена сусједним тржиштима била би пребачена у Бањалуку или Мостар.

Предузетници наводе да су протеклих година упозоравали на проблеме које ће, након уласка Хрватске у ЕУ, имати хрватске компаније које послују на тржиштима земаља Цефте.

"Адрис група" наводи да ће годишње за извоз у земље Цефте плаћати десет милиона евра скупље царине, ако којим случајем до 1. јула не дође до преокрета у царинском режиму.

Земље Цефте за већину својих производа које извозе у ЕУ имају повлаштен царински третман, али тај реципроцитет не вриједи кад је ријеч о производњи из ЕУ која се пласира на тржиште Цефте.

Многе хрватске фирме наћи ће се у великим проблемима. Погоршаће им се позиција на стратешком тржишту, а мале су шансе да тај губитак надокнаде пласманом у ЕУ – преносе хрватски медији.

Кондитори ће на извоз у земље Цефте у просјеку плаћати 15 до 18 одсто царине, због чега би могли изгубити и купце и зараду. Једно од рјешења је пресељење производње.

"Краш" запошљава 1.500 радника, а у Приједору око 400. Пребаци ли извозни асортиман у Приједор – у Загребу ће се појавити вишак. Исту дилему прати и "Звечево", јер ће дио производње из погона у Пожеги вјероватно отићи пут Чапљине.

"Гавриловић" ће запошљавати у Читлуку, а не у Петрињи. Просјечна царина при извозу хрватских пољопривредних и прехрамбених производа у Србију биће повећана са 4,5 на 13,2 одсто.

Многе фирме су одавно отвориле или купиле фабрике у Србији, попут "Виндије", "Атлантика, "Агрокора".

Експерти упозоравају да ће излазак из Цефте донијети Хрватској пад БДП-а 0,4 одсто већ у овој години.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *