Завршена штрапаријада у Приједору

Узгајивачи коња Душан Дуцељ из Крупе на Врбасу, Зоран Анђелић из Приједора и екипа „Гас–петрол“ из Мркоњић Града побједници су Штрапаријаде која је данас одржана на сточној пијаци у Великом Паланчишту код Приједора. Парови њихових коња били су најбржи у вучи балвана на стази дугој осамдесет метара и то сврстани у лаку, средњу и тешку […]

понедељак, мај 2, 2016 / 21:08

Узгајивачи коња Душан Дуцељ из Крупе на Врбасу, Зоран Анђелић из Приједора и екипа „Гас–петрол“ из Мркоњић Града побједници су Штрапаријаде која је данас одржана на сточној пијаци у Великом Паланчишту код Приједора.

Парови њихових коња били су најбржи у вучи балвана на стази дугој осамдесет метара и то сврстани у лаку, средњу и тешку категорију, односно тежине до 1.100, 1.300 и преко 1.300 килограма. Фонд награда за побједнике је био 7.200 КМ.

Штрапаријада је и по кишном времену окупила узгајиваче из Републике Српске и Федерације БиХ чијих се четрдесет пари коња до вечерњих сати надметало у извлачењу балвана на стази дугој педесетак метара.

Организатор Штрапаријаде Зоран Анђелић потврдио је да је термин одржавања ове трке, умјесто у августу, од ове године други дан Васкрса и да ће тако бити убудуће.

"Задовољни смо одзивом такмичара и Штрапаријада је у потпуности успјела иако нам временске прилике нису биле наклоњене", рекао је Анђелић.

Он је истакао да је циљ манифестације био да се и на овај начин отргну од заборава стари обичаји овог краја, међу којима је и надметање коња.

"Овдје није само у питању такмичење коња у брзини и снази, већ надметање узгајивача ко има љепше и упареније коње, чији су коњи тежи, а да не говоримо о дружењу узгајивача приликом оваквих сусрета", рекао је Анђелић.

Он је додао да су власници коње навикли на вучу балвана тако да то њима не представља велики напор. "То су коњи који су стално на такмичењу, и кући их припремамо без икаквог ударања и бичевања, тако да тога ни данас није било јер је употреба бича забрањена у овој игри", рекао је Анђелић.

На крају дана побједници су били сви такмичарски коњи будући да су балване извукли од старта до циља.

Организацију овог такмичења помогли су градска управа Приједор и комунално предузеће.  0 КОМЕНТАРА

  1. „Гас – петрол“ и штрапаријада,(шта троше „коњи“)???

    „Гранд Унион“(најчешће својствено за лукс туристичко хотелијерство), кад оно иза тога самарица од 8 коња + шумски трактор, сланина, лук, шљива…,

    Шију се гаће, грудњаци, чарапе…покраде се по државе, буде савјетник неког председника, заврши на интерполовој потјерници…а оно иза свега тога „Никола Тесла“,

    Не требају нама никакви ни ратови, ни бомбе!

  2. Дакле, ја не знам с ког сте сајта и из којих извора скинули ову вијест али да се ради о тоталној дезинформацији о том нема дилеме. Бар што се тиче имена једног од добитника награде. НЕ ПОСТОЈИ НИКАКАВ ДУШАН ДУЦЕЉ из Крупе на Врбасу, већ постоји ДУШАН ЛУКИЋ звани ДУЦЕЉА из општине Петровац-Дринић. Тај ДУШАН ЛУКИЋ ДУЦЕЉА је измислио спорт који се зове ШТРАПАРИЈАДА. Прва икада и игдје одржана Штрапаријада десила се сад већ далеке 2006. године у селу Дринић на мјесту званом Главица. Све пропозиције смислио је и примјенио ДУШАН ЛУКИЋ ДУЦЕЉА. Да је патентирао и заштитио свој проналазак сад би био богат човјек јер се Штрапаријаде одржавају широм Србије, БиХ и Хрватске а на помолу је и прва Штрапаријада у Македонији а богами и у Црној Гори. Све ближе информације можете прочитати на официјелној страници општине Петровац-Дринић http://www.drinic.rs.ba и то на линку који се зове ТАКМИЧЕЊЕ. Поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *