Завршена сага о Суторини

Предсједништво Босне и Херцеговине прихватило је уговор о разграничењу са Црном Гором.  Овим је омогућено да представници двије државе тај документ потпишу 27. августа у Бечу на скупу држава региона и Европске уније. Предсједништво је јуче прихватило споразум о граници, објавили су подгорички медији, позивајући се на дипломатске изворе. То је први уговор о разграничењу […]

субота, јул 25, 2015 / 14:13

Предсједништво Босне и Херцеговине прихватило је уговор о разграничењу са Црном Гором.

 Овим је омогућено да представници двије државе тај документ потпишу 27. августа у Бечу на скупу држава региона и Европске уније.

Предсједништво је јуче прихватило споразум о граници, објавили су подгорички медији, позивајући се на дипломатске изворе.

То је први уговор о разграничењу између држава бивше Југославије.

Министри иностраних послова Црне Горе и БиХ су почетком јула најавили да ће уговор бити потписан на Бечкој конференцији.

Црна Гора и БиХ су 2014. године усагласиле уговор о државној граници, али су поједини политички кругови у Сарајеву отворили то питање тражећи да приморска превлака Суторина, која је у саставу Црне Горе, припадне БиХ.

Отварање питања Суторине пред Представничким домом БиХ је затегло је односе де државе, па је Црна Гора одложила слање амбасадора у Сарајево, док је босанско-херцеговачка страна повукла амбасадора из Подгорице на консултације. Парламент БиХ је недавно одбацио Резолуцију о Суторини, што је поздравила званична Подгорица, поручивши да брзо шаље амбасадора у Сарајево.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *