Завршен филмски фестивал у Херцег Новом, Гран при филму „Иза брда“

Жири 26. Филмског фестивала у Херцег Новом Владимир Блажевски, предсједник, Милена Марковић и Адемир Кеновић једногласно је одлучио да Гран при „Велика златна мимоза” припадне филму „Иза брда”, румунског редитеља Кристијана Мунђијуа. Награда је додјељена за „свеобухватност ауторског захвата у третирању недовољно истражених дилема унутар стварности ове регије”. Златна мимоза за режију припала је редитељки […]

среда, август 8, 2012 / 18:22

Жири 26. Филмског фестивала у Херцег Новом Владимир Блажевски, предсједник, Милена Марковић и Адемир Кеновић једногласно је одлучио да Гран при „Велика златна мимоза” припадне филму „Иза брда”, румунског редитеља Кристијана Мунђијуа.

Награда је додјељена за „свеобухватност ауторског захвата у третирању недовољно истражених дилема унутар стварности ове регије”.

Златна мимоза за режију припала је редитељки Аиди Бегић за филм „Дјеца”.

Златна мимоза за најбољу мушку улогу додељена је равноправно Бранимиру Поповићу за улогу у филму „Ас пик – лоша судбина” редитеља Драшка Ђуровића и Емиру Хаџихафисбеговићу за улогу у филму „Смрт човјека на Балкану”, редитеља Мирослава Момчиловића.

Златна мимоза за најбољу женску улогу припала је Марији Пикић за улогу у филму „Дјеца”.

Златна мимоза за најбољи сценарио додељује се Мирославу Момчиловићу за сценарио филма „Смрт човјека на Балкану”, најбољи камерман по оцени жирија је Матyас Ердел за филм „Жена која је обрисала сузе”, Теоне Стругар Митевске, а Бојан Вулетић добио је Специјално признање жирија за „Практични водич кроз Београд”.

Када је реч о документарном филму, одлуке жирија у саставу Драгомир Зупанц, предсједник, Гена Теодосиевска и Иван Мариновић, такође су донјете једногласно. Гран При је додељен филму „Други”, холандског редитељског тандема Вилема Тимерса и Иље Кок.

Специјална награда додељује се филму „О осетљивости”, редитељу из Србије Ивици Видановићу, као и филму „Дођох, па идем”, младог турског редитеља Метина Акдемира. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *