Затворене Параолимпијске игре у Лондону

Спектакуларном церемонијом пред 80.000 људи на Олимпијском стадиону у Лондону у недјељу увече су свечано затворене Параолимпијске игре. Такмичење, које је претходних 11 дана окупило више од 4.000 спортиста из 164 државе, окончано је великом журком и концертом на којем су наступили репер Џеј Зи, затим Ријана и група Колдплеј. „Имали смо изузетно љето у […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 13:10

Спектакуларном церемонијом пред 80.000 људи на Олимпијском стадиону у Лондону у недјељу увече су свечано затворене Параолимпијске игре.

Такмичење, које је претходних 11 дана окупило више од 4.000 спортиста из 164 државе, окончано је великом журком и концертом на којем су наступили репер Џеј Зи, затим Ријана и група Колдплеј.

„Имали смо изузетно љето у Лондону. Хвала свима“, рекао је уочи церемоније затварања предсједник Организационог одбора Олимпијских и Параолимпијских игара Себастијан Коу.

Најуспјешнија нација на Параолимпијским играма била је Кина са 95 златних медаља, а укупно чак 236 одличја. Слиједи Русија са 102 медаље, од чега 36 златних, и Велика Британија са 120 медаља, од којих су 34 златне.

Такмичења на Параолимпијским играма гледало је 2.700.000 људи, чак 900.000 више него прије четири године у Пекингу, а само од продаје карата организатори су инкасирали 45 милиона фунти, десет милиона више него што су планирали.

Српски параолимпијци су на Играма у Лондону освојили пет медаља. Златне медаље освојили су Жељко Димитријевић у бацању чуња и Тања Драгић у бацању копља, а сребром су се окитили Драженко Митровић у бацању кугле, и Златко Кеслер и Борислава Перић-Ранковић у стоном тенису.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *