Затворен ум за отворен код: Паре се дају и за Мајкрософт лиценце и Дебијан конференције

Плаћање лиценци Мајкрософту буџет Републике Српске је у посљедњих шест година коштало више од шест милиона КМ. Економски сајт Капитал.ба пренио je податке о издвајањима по годинама, која се плаћају за мајкрософтове лиценце. Комплетан систем државне управе у Српској заснован је на софтверима ове велике монополске компаније, а број рачунара се повећава, те су стога […]

четвртак, март 21, 2013 / 10:04

Плаћање лиценци Мајкрософту буџет Републике Српске је у посљедњих шест година коштало више од шест милиона КМ.

Економски сајт Капитал.ба пренио je податке о издвајањима по годинама, која се плаћају за мајкрософтове лиценце. Комплетан систем државне управе у Српској заснован је на софтверима ове велике монополске компаније, а број рачунара се повећава, те су стога и цифре из године у годину повећавају, што се може видјети из приказа.

 • 2006. године 980.000,00 КМ
 • 2007. године 820.000,00 КМ
 • 2008. године 842.000,00 КМ
 • 2009. године 1.102.294,00 КМ
 • 2010. године 1.475.000,00 КМ
 • 2011. године 1.475.000,00 КМ
 • 2012. године 1.590.000,00 КМ

Многе земље су уштедиле много новца преласком на платформе отвореног кода, а уштеда зависи од броја рачунара. Земље попут Русије развијају сопствене софтвере отвореног кода, како би заштитили своје системе и избјегли плаћање лиценци.

Оно што је занимљиво је то што је Влада РС омогућила подршку одржавању Дебијан конференције у Бањој Луци, за шта је издвојена неименована сума новца.

Предсједник Додик  је тада рекао да је било потребно двије године да Српска и Бања Лука добију организацију ове конференције, јер су аплицирале у конкуренцији са много већим европским центрима.

“Ова конференција ће нам дати подстрек да више размишљамо о оним стварима које ће нас приближити свјетским информатичким токовима и ја сам поносан што се она одржава у РС”, рекао је Додик приликом отварања конференције.

Чему све то

Било је још састанака, на којима је Српска "показала опредјељење" за отворен код, говорило се о повећивању информационим технологијама. Како нисмо чули да је и на једном рачунару у државној служби није уграђен Линукс оперативни ситем (вјероватно ће сви закукати како је њиме компликовано руковати, што није чудо какав је образовни и ментални профил радника у државној служби), поставља се једноставно питање:

Ако се и даље планира издвајати све више новца за Мајкрософт лиценце, зашто се организују било какве приче око оперативних система отвореног кода?

Један од изговора који је стигао је тај да "компанија Линукс" (!?) није предложила никакав модел сарадње на поменутој Дебијан конференцији, те како није сигурно да ли имамо довољно стручњака који знају одржавати Линукс системе.

Линукс нема вирус

Међутим од 2010. године ИЦТ академија Електротехничког факултета организује и изводи специјалистичке Линукс курсеве. Тај статус омогућава извођење читавог низа Линукс курсева, а полазници након завршетка обуке су и више него квалификовани да одговоре на све задатке са којима се Линукс администратори могу сусрести у свакодневном раду, поручују у овој Академији.

Веома важан сегмент у свему томе је што увођењем Линукс-а буџетски новац би искључиво одлазио на плате домаћих администратора, умјесто што се сада троши за плаћање лиценци Мајкрософту. Значи, новац који се улаже за употребу „опен соурцеа“ у потпуности би остао на располагању привреди.

Постоје више него основане сумње, да у питању није ствар општег, већ неколико приватних интереса. Преласком на отворен код, у Српској би изгубили само они који за Мајкрософт "дилују лиценце", а врло су блиско интересно повезани са влашћу. Како је јавност прилично закржљала по питању ових тема, мало коме значи то што су неке лиценце у заједничким органима БиХ наплаћиване по два пута, о чему је писала Слободна Босна.0 КОМЕНТАРА

 1. Коначно да се почне о овоме писати! А зашто не и навести да од овога у Републици Српској једину корист мјерену милионима народних пара има фирма Ланако и њен газда Нешо Нинић. Они исто тако продају и антивирусне а и друге софтвере јавном сектору по вишеструким цијенама од оних које се могу наћи на тржишту.

  Буквално дебело плаћамо то што смо заостали, ограничени и неспособни за учење, напредак и прихватање нових технологија.

  Лично сам инсталирао Линукс Убунту код неколико информатички неписмених корисника и људи га користе за своје потребе без проблема! А и лакше се Убунту инсталира од Виндовса. Дакле не треба бити неки нарочити стручњак за „његово одржавање“. Убунту има велику заједницу корисника и сви евентуални проблеми су добро покривени одговорима на форуму или у документацији. Томе треба додати да је бржи од Виндовса, систем се подигне буквално за 10 секунди, те да му не требају никакви антивируси и слично што код Виндовса оптерећује радну меморију.

  „Један од изговора који је стигао је тај да „компанија Линукс“ (!?) није предложила никакав модел сарадње на поменутој Дебијан конференцији, те како није сигурно да ли имамо довољно стручњака који знају одржавати Линукс системе.“
  Хахахахах одавно нисам прочитао већу глупост. Компанија Линукс, хахаха!? Само да ми је знати које ово провалио. Ако нема оног модела сарадње званог ИМТ (Имал’ мене ту) онда људима из јавне управе у опште није јасно како би у том случају могли пословати.

 2. Бојане у потпуности си управу! Момак моје рођене сестре се бави рачунарима (јако широк појам за мене, јер признајем да сам лаик) и још прије пар година ми је спомињао Убунту и Линукс. Тада ми је говорио о једноставности, доступности и квалитету наведеног ОС, и исто ми је тада са осмијехом рекао да то код нас неће проћи јер је “џаба“, у смислу да неће бити ИМТ… 😉 Дечко је био учесник поменуте конференције која је коштала око 200000 КМ (тако су бар тада рекли), вријеме је прошло, а Линукс остаде само у причи! Уосталом, ово се стварно не може инсталирати у наше јавне установе кад имамо комунистички кадар употпуњен са “фастфорвард“ приватним факултетима који ни Вондоус не могу савладати! 🙂 Замислите само како би се господа из администрације онда “информатички едуковала“ на семинарима, па разне школе и школице рачунара, па цертификати, па онда конкурси за јавну управу уз услов познавања Линукс ОС… Треба ли даље набрајати??? 😉

 3. Ма могло би се то Браниславе лако ријешити. Само кад би они што музу народну краву схватили да крава крепа ако се не храни, а и слабије даје млијеко ако је потхрањена. Никакви сертификати и семинари. Само дође главни капо у организацији и каже за 7 дана у службу се уводи Убунту, ко не може или не зна да ради на истом добија отказ. Па би видио како се људи брзо науче на промјене.

 4. ма најјача ми је та прича о компликованости..
  па толико је једноставнији линукс, да се не може поредити.
  и рад и одржавање, поправке, инсталирање, апдејтовање. плус што се да персонализовати и прилагодити за било какав посао.

  али пасијанс је мало тежи и нема мај документс на десктопу.. јбг.

 5. Веља Сикирица, 22.03.2013. 12:56:56 [71345]
  Kako’s pricati o Linux-u nekome ko jos konta dje se to “pali“ “sokocalo“
  A i na kraju krajeva upitno je uopste kome je stalo da se uopste nesto modernizuje ,napreduje…i tako to…
  koga boli…jbg.jedino sto mi sve placamo…
  Zato sto smo jos uvijek pod “ukopacijom“starnih placenika(Srpskih pre’stavnika)..i domacih izdajnika…Muslimana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *