Затвор и радна колонија за панк хулиганке

Све три чланице руске панк групе „Пуси Рајот”, које су у фебруару дивљале у главном храму Христа спаситеља у Москви „Богородице, отјерај Путина”, осуђене су данас на по двије године затвора за хулиганство. Московски Хамовнически суд тиме је прихватио оптужбу тужилаштва да су Надежда Толокоњикова, Марија Аљохина и Јекатарина Самуцевич криве за распламсавање међувјерске мржње […]

петак, август 17, 2012 / 16:56

Све три чланице руске панк групе „Пуси Рајот”, које су у фебруару дивљале у главном храму Христа спаситеља у Москви „Богородице, отјерај Путина”, осуђене су данас на по двије године затвора за хулиганство.

Московски Хамовнически суд тиме је прихватио оптужбу тужилаштва да су Надежда Толокоњикова, Марија Аљохина и Јекатарина Самуцевич криве за распламсавање међувјерске мржње и вријеђање осећања вјерника због акције у храму Христа Спаситеља, у фебруару када су отпјевале пјесму против руског предсједника Владимира Путина.

Судија је навела да су извршиле провокативне и увредљиве акције у вјерском објекту.

„Својим понашањем. Самуцевич, Толокоњикова и Аљохина су грубо прекршиле јавни ред, нарушиле спокојство грађана, прекинуле нормално функционисање катедралног сабора, показале непоштовање према посјетиоцима и служитељима храма, дубоко увредиле и понизиле осећаје и религиозне оријентације православних верника”, рекла је судија.

Тужилаштво је тражило по три године затвора за сваку од њих.

Панкерке су одбациле кривицу, наводећи да је то била чисто политичка акција, усмјерена против Владимира Путина и сувишног зближавања Руске православне цркве и власти уочи предсједничких избора, а одбрана је најавила жалбу на судску одлуку.

Полиција је данас испред зграде суда ухапсила око 30 људи који подржавају „Пуси Рајот” међу којима и опозиционера, шахисту Гарија Каспарова и љевичара Сергеја Удаљцова.

Шаховски велемајстор и опозициони активиста Гари Каспаров данас је испред Хамовническог суда у Москви – који је осудио чланице панк групе „Пуси рајот” – приликом привођења угризао полицајца.

Чланице „Пуси Рајот” подржали су многе руске, али и међународне јавне личности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *