Застава продаје и високолуксузно оружје

Крагујевачка фабрика „Застава оружје” је у последње четири деценије продала готово 10.000 комада ручно гравираног оружја по цени и до 25.0000 евра, јер се ради и о уникатима који могу да садрже племените метале, и на којима, у зависности од жеље купца, мајстори израђују различите рељефне мотиве, па и портрете. Ово висколуксузно оружје, чији су […]

недеља, август 26, 2012 / 22:45

Крагујевачка фабрика „Застава оружје” је у последње четири деценије продала готово 10.000 комада ручно гравираног оружја по цени и до 25.0000 евра, јер се ради и о уникатима који могу да садрже племените метале, и на којима, у зависности од жеље купца, мајстори израђују различите рељефне мотиве, па и портрете.

Ово висколуксузно оружје, чији су власници домаћи и страни ловци с „дубљим џепом”, али и политичари, амбасадори, државници, па и умјетници, крагујевачка фабрика има у понуди од када је почетком 70-их година прошлога вијека кренула с применом система „маузер” на ловачким карабинима М-70 и М-85.

„У то вријеме нисмо имали адекватан кадар који би радио граверске послове, па смо тројицу наших радника послали на обуку у познату школу ‘Зул’ у тадашњој источној Њемачкој”, изјавио је директор фабрике „Застава оружје” Раде Громовић. Оцјењујући да су ти радници пионири у изради луксузног оружја и да су потом стечено знање пренијели на млађе колеге, Громовић подсјећа да је тако настала „Заставина школа гравирања”, у којој увијек има између 15 и 20 гравера.

Израђују разне врсте гравура, шта год да купац пожели, примјењујући различите методе и користећи племените метале, попут сребра и злата којима украшавују метал, односно дрво.

„Цена таквог оружја зависи од сложености гравура и уложеног рада, тако, па је 30 до 40 одсто виша од цене стандардног модела ловачког и спортског оружја и може се рећи да је на нивоу цене једног скупљег аутомобила средње или више класе”, истиче Громовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *