Занатлије вјерују, образовани не вјерују у добре намјере политичара

Ставове грађана по питању њихове политичке свијести и још више опредјељења, код нас партије испитују само ако су у опозицији или пред изборе. Након ставова о одласку на море, Фронтал.РС у цјелости преноси још једно истраживање, потекло из истог извора. Агенција Прајм комјуникејшнс (Prime Communications) је спровела страживање ставова грађана Републике Српске (38 општина). Укупно […]

недеља, јун 28, 2009 / 18:50

Ставове грађана по питању њихове политичке свијести и још више опредјељења, код нас партије испитују само ако су у опозицији или пред изборе. Након ставова о одласку на море, Фронтал.РС у цјелости преноси још једно истраживање, потекло из истог извора.

Агенција Прајм комјуникејшнс (Prime Communications) је спровела страживање ставова грађана Републике Српске (38 општина).

Укупно је испитано 1.000 испитаника техником усменог интервјуа, на основу унапријед припремљеног упитника. Популација репрезентована истраживањем је дефинисана као општа популација Републике Српске старија од 18 година. Примјењен је више-етапни стратификовани случајни узорак (могућа грешка + – 3%).

Из агенције тврде да је истраживање је реализовано од 30.05 до 07.06. 2009. године за властите потребе у оквиру пројекта „Република Српска данас".

Као што се види на насловном графикону, на питање "Политичари раде у интересу грађана?", истраживање је показало да више од 62,5 % грађана Републике Српске сматра да политичари не раде у интересу грађана Републике Српске, док 37,5% сматра да је политичарима примаран интерес грађана.

Табела 1. "Политичари раде у интересу грађана?"

Пол испитаника: Мушкарци Жене
Потпуно се слажем 11.6% 14.1%
Углавном се слажем 27.4% 20.7%
Углавном се не слажем 37.9% 39.1%
Уопште се не слажем 23.2% 26.1%

 

Из табеле 1. Видимо да је нешто већи број жена (65,2%), него мушкараца (61,1%), сматра да политичари не раде у интересу грађана које представљају.

Табела 2. Политичари раде у интересу грађана?

Тип насеља Град Село
Потпуно се слажем 16.5% 8.3%
Углавном се слажем 32.0% 15.5%
Углавном се не слажем 44.3% 32.1%
Уопште се не слажем 7.2% 44.0%

Највећи број становника села (76,1%) сматра да политичари не раде у инетересу грађана, док исто мишљење има 51,5% становника града.

Са тврдњом да "Политичари раде у интересу грађана?" не слаже се 67,9% грађана Републике Српске старости између 30 и 44 године, а потом и грађани старији од 60 година (66,7%).

Да "Политичари раде у интересу грађана?" сматра 71% грађана с завршеним занатом, док се са овом тврдњом не слаже 68,6% високо образованих становника Републике Српске. И код испитаника с завршеном основном школом такође преовладава мишљење да политичари не раде у интересу грађана (65,2%).

ОМИЉЕНО ТВ ЛИЦЕ

Грађани Републике Српске, на малим екранима, највише желе да виде Премијера Републике Српске Милорада Додика (12,2%). Слиједе Светлана Цеца Ражнатовић (2,3%), Новак Ђоковић (2%), Огњен Амиџић (1,7%), Огњен Тадић (1,5%), Младен Иванић (1,4%) и други.

Можемо рећи да су политичари у Републици Српској омиљене ТВ звијезде, а слиједе ТВ водитељи и пјевачице. Интересантно је и то да, ако изузмемо политичаре, међу омиљеним фацама становника Републике Српске преовлађују личности које живе у Србији, док је с наших простора само Александар Хршум.

Иако је у узорку било подједнак број мушкараца и жена, међу омиљеним ТВ лицима доминирају мушкарци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *