Замјеник директора Јавног фонда за дјечију заштиту РС запослен без конкурса

Јавни фонд за дјечију заштиту РС запослио је прошле године замјеника директора и возача без конкурса, утврдила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС. – Одлуком директора Фонда о именовању од 8. августа 2014. године уз претходну сагласност Управног одбора Фонда, извршено је именовање замјеника директора. Пријему и именовању замјеника директора није претходила конкурсна […]

субота, април 4, 2015 / 13:18

Јавни фонд за дјечију заштиту РС запослио је прошле године замјеника директора и возача без конкурса, утврдила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

– Одлуком директора Фонда о именовању од 8. августа 2014. године уз претходну сагласност Управног одбора Фонда, извршено је именовање замјеника директора. Пријему и именовању замјеника директора није претходила конкурсна процедура. Овакав вид ангажовања извршилаца није у складу са Законом о раду и Правилником о раду Фонда – истакли су ревизори.

Ревизори су Фонду за дјечију заштиту на чијем је челу Момир Попић дали позитивно мишљење за финансијске извјештаје за 2014. годину, док су у погледу усклађености појединих активности са законским одредбама изразили мишљење са резервом.

Када су у питању финансије ревизијом је утврђено да је непокривени дефицит Фонда за дјечију заштиту РС лани износио 1,82 милиона, док је акумулирани губитак достигао 12,56 милиона марака. Укупни приходи и примици Фонда у прошлој години су износили 57,87 милиона, док су расходи и издаци били 58,41 милион КМ.

Расходи за лична примања износили су 933.010 КМ и већи су за четири одсто у односу на претходну годину. Ревизори су препоручили директору Фонда да усклади Правилник о раду са Посебним колективним уговором за запослене у јавним службама РС. Утврђено је да су расходи по основу коришћења робе и услуга износили 1,06 милиона и на годишњем нивоу су порасли за 50 одсто.

– Створене обавезе су веће од расположивог буџетског оквира за 533.630, а укупан непокривени дефицит текућег периода, због ефеката нето финансирања, износи 1,82 милиона КМ. Препоручујемо директору Фонда да ствара обавезе до висине расположивих средстава утврђеним буџетом – навели су ревизори.

Укупне обавезе Фонда износиле су 31,06 милиона марака и у односу на крај 2013. веће су за девет одсто. Краткорочне обавезе износиле су 13,46 милиона и повећане су за чак 54 одсто у односу на годину раније.

Највећи износ односи се на обавезе према послодавцима на име рефундације нето плата у износу од 9,53 милиона марака. Дугорочне обавезе Фонда дјечије заштите биле су 17,6 милиона и оне су ниже за 11 одсто у односу на 2013. годину.

– Неизмирене обавезе Фонда на крају фебруара износиле су 7,22 милиона КМ – упозорили су ревизори.

Ревизори су скренули пажњу и на изложеност Фонда за дјечију заштиту финансијском ризику због ликвидације Бобар банке у којој је остало заробљено 2,17 милиона КМ. Навели су да је неизвјесна наплата тих потраживања.

Краткорочна потраживања Фонда лани су износила 36,22 милиона марака и највећим дијелом се односе на ненаплаћене порезе, доприносе и непореске приходе у нето износу од 7,19 милиона КМ те на потраживања за које је продужен рок плаћања.

Попић у петак није био доступан за коментар. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *