Заједничка градња аутопута 5Ц

Власти БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ заједнички ће ући у изградњу дионице аутопута на Коридору „Пет це“ на правцу Вукосавље – Добој – Зеница, одлучено је на данашњем састанку ресорних министара у Сарајеву. Разлог за овакав наступ је боља конкурентност код међународних инвеститора, с обзиром да конкурентност за добијање концесије зависи од дужине дионице […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 23:20

Власти БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ заједнички ће ући у изградњу дионице аутопута на Коридору „Пет це“ на правцу Вукосавље – Добој – Зеница, одлучено је на данашњем састанку ресорних министара у Сарајеву.

Разлог за овакав наступ је боља конкурентност код међународних инвеститора, с обзиром да конкурентност за добијање концесије зависи од дужине дионице за које се аплицира, појаснили су министри.

Делегација Владе Републике Српске представиће у Лондону 6. септембра Европској банци за обнову и развој /ЕБРД/ пројектну документацију за дио Коридора "Пет це" /аутопут Вукосавље-Добој/, који пролази кроз Републику Српску.

"На добром смо путу да преко јавно-приватног партнерства уђемо у изградњу те дионице", рекао је новинарима министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, додајући да је данас јасно усаглашен модел како ће то бити реализовано.

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ Дамир Хаџић истакао је да би реализација овог пројекта на Коридору "Пет це" требало да крене током 2013. године.

"Коридор `Пет це` пројекат је БиХ, ово је један нови необичајени модел концесије јавног-приватног партнерства који ће бити реализован уз координисане активности власти на нивоу БиХ, Републике Српске и Федерације", нагласио је Хаџић.

Министар саобраћаја и комуникација Федерације Енвер Биједић истакао је да ресорно министарство Републике Српске у овом тренутку предњачи у изради пројектне документације, коју Федерација БиХ још није завршила за дионицу Добој-Зеница.

"Циљ нам је да што прије кренемо у градњу, да заједнички наступимо у том пројекту и добијемо што повољнија средства за ову трасу", рекао је Биједић.

Друга тема састанка министара саобраћаја и веза био је поштански саобраћај у БиХ, а договорено је да се у наредном периоду покуша сузбити рад нелегалне конкуренције поштанских администрација у БиХ које им одузимају посао, тако што ће оне плаћати све доприносе као и државне поште.

Потребно је и анулирати незаконитости у вези са лиценцирањем поштанских агенција, обезбиједити адекватно плаћање поштанских услуга, те кренути у хармонизацију законских прописа, односно измјене Закона о поштанском саобраћају, истакли су учесници састанка.

Разговарало се и о успостављању контроле над ваздушним простором БиХ. Министри очекују да ће овај циљ бити постигнут до краја првог квартала 2014. године. Годишњи приход од контроле неба требало би да износи више од 20 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *