Загреб обиљежава оснивање НДХ

Омладина Хрватске чисте странке права приредила је данас на централном загребачком тргу својеврсни перфоманс поводом 70 годишњице рођења клерофашистичке Независне државе Хрватске. Умјесто спомињања усташтва или НДХ користили су израз – травањска револуција из 1941. године, пренио је Индеx.хр. "Младеж ХЧСП је на Тргу бана Јосипа Јелачића извела перформанс којим је хтјела подсетити хрватски народ […]

недеља, април 10, 2011 / 13:57

Омладина Хрватске чисте странке права приредила је данас на централном загребачком тргу својеврсни перфоманс поводом 70 годишњице рођења клерофашистичке Независне државе Хрватске.

Умјесто спомињања усташтва или НДХ користили су израз – травањска револуција из 1941. године, пренио је Индеx.хр.

"Младеж ХЧСП је на Тргу бана Јосипа Јелачића извела перформанс којим је хтјела подсетити хрватски народ на славне дане Травањске револуције која се одигравала у Хрватској пре тачно 70 година", наводи се у саопштењу те странке.

Травањска револуција била је, како се даље констратује, "последица колективне тежње хрватског народа ка оснивању властите и самосталне хрватске државе, што се и остварило 10. травња 1941".

Додаје се да "без обзира на то што је НДХ 1945. године пропала, Травањска револуција и НДХ као последица Травањске револуције су били темељ стварању данашње државе Хрватске".

Индеx.хр подсјећа да је НДХ основана на данашњи дан 1941. године на иницијативу националсоцијалистичке Њемачке и фашистичке Италије и да је државом владао вођа усташкога покрета поглавник Анте Павелић.

На подручју НДХ налазило се неколико логора међу којима су највећи Јасеновац и Стара Градишка.

Медији подсјећају, такође, да Каптол и даље у центру Загреба, у базилици Срца Исусовог у Палмотићевој улици, сваке године одржава мису задушницу за усташког злочинца Анту Павелића. Мису за поглавника НДХ служе Исусовци Вјекослав Ласић и Станислав Кос. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *