За Жуту кућу ће се судити на посебном суду у Хагу

Након вишемjесечних консултација иза строго затворених врата, земље чланице су одлучиле да се особама које буде оптужио шеф специјалног истражног тима Клинт Вилијамсон суди у Холандији, рекао је Тањугу бриселски дипломата који је желио да остане анониман. У Приштини не би било могуће обезбиједити адекватну заштиту свједока и осталих учесника у процесу”, рекао је Тањугов […]

недеља, март 30, 2014 / 16:57

Након вишемjесечних консултација иза строго затворених врата, земље чланице су одлучиле да се особама које буде оптужио шеф специјалног истражног тима Клинт Вилијамсон суди у Холандији, рекао је Тањугу бриселски дипломата који је желио да остане анониман.

У Приштини не би било могуће обезбиједити адекватну заштиту свједока и осталих учесника у процесу”, рекао је Тањугов извор.

Овим је неуспјешно окончана интензивна офанзива тзв. косовске владе на челу са Хашимом Тачијем да се суђење одржи у Приштини, уз учесће косовских судија и тужилаца.

Специјални тим који предводи Вилијамсон већ скоро четири године истражује наводе из извјештаја Дика Мартија, у коме су описани злочини припадника бивше Ослободилачке војске Косова над Србима, Ромима и “нелојалним” Албанцима након повлачења српске војске и полиције са Косова 1999. године.

Највише пажње у том извјештају изазвали су наводи о вађењу органа од киднапованих цивила у такозваној “жутој кући” у централној Албанији, након чега су ти органи продавани на илегалном тржишту.

Тачи и његов замјеник и министар правосуђа Хајредин Кучи су протеклих недеља интензивно лобирали у европским престоницама, али и Вашингтону, покушавајући да ограниче штету које ће оптужнице, за које се очекује да ће обухватити и неке блиске Тачијеве сараднике, нанијети репутацији Тачијеве владе и ОВК.

Кучи је овим поводом прошле недеље боравио у Бриселу са најновијим приједлогом косовске владе, према коме би главни претрес требало да се одржи у Приштини, а да се ван Косова одвијају само дијелови процеса у коме се појављују заштићени свједоци, али су амбасадори земаља чланица одбацили и ту идеју.

Они су, додуше, прихватили могућност да један мањи огранак суда буде смјештен у Приштини, али је од почетка било замишљено да се главни претрес води ван Косова.

“Суд је првобитно требало да буде у Бриселу, гдје је и сједиште Вилијамсоновог тима, али су белгијске власти то одбиле са образложењем да би то представљало превелики безбједносни ризик”, каже Тањугов извор, додајући да је бројност косовске дијаспоре у Белгији вјероватно утицала на ту одлуку.

Портпарол специјалног тима Жоао Суза одбио је да коментарише ове наводе.

“О организацији суда одлучују земље чланице, а посао нашег тима је да истражује и ради на оптужницама”, рекао је он за Тањуг.

Суза није могао да каже када ће истрага бити завршена ни колико ће особа бити оптужено, подсјећајући да не постоји формалан временски рок за окончање поступка.

У Бриселу се међутим очекује да оптужнице буду објављене до јуна, када ће се навршити четири године од оснивања Вилијамсоновог тима.

У јуну истиче и мандат Еулекса, под чијим окриљем тим функционише, а тад ће највјероватније бити расписани и парламентарни избори на Косову.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *