За вријеме Обаме убијено више цивила него за вријеме Буша

Беспилотне летјелице САД убиле су многе цивиле у наводним мисијама против терориста – у посљедњих седам година убијено је око 2 000 лица , па су на захтјев многих земаља УН позвале Вашингтон да истражи те случајеве. Тзв.мисије против тероризма изводе се најчешће у Пакистану, Сомалији и Јемену. Према подацима глобалних медија, за вријеме мандата […]

четвртак, август 23, 2012 / 10:30

Беспилотне летјелице САД убиле су многе цивиле у наводним мисијама против терориста – у посљедњих седам година убијено је око 2 000 лица , па су на захтјев многих земаља УН позвале Вашингтон да истражи те случајеве.

Тзв.мисије против тероризма изводе се најчешће у Пакистану, Сомалији и Јемену.

Према подацима глобалних медија, за вријеме мандата Барака Обаме у Бијелој кући број летова увећан је скоро пет пута у односу на осмогодишњи мандат Џорџа Буша, који је сматран "јастребом" и заговорником ратова.

Технологије беспилотних летјелица омогућавају да се "дохвате" раније недоступни циљеви, али то се постиже по цијену живота цивила.

Експерти упозоравају да уређаји не омогућавају да се издалека разликује терориста од цивила.

Али, то не оправдава одлуке да се убијају људи, и лоши и добри, препуштајући их суду виших сила, напомињу критичари оваквих акција.

Олуку да се гађа или не – доноси човјек, а не компјутер. Макар и пилот који управља са дистанце.

Ни пилоту, ни оператеру беспилотне летјелице не полази увијек за руком да одреди стопостотно да ли се на земљи заиста налазе терористи или неко ко на њих само личи – истичу експерти.

Стално увећање броја цивилних жртава убијених за вријеме беспилотних авио-напада на терористе забринуло је УН. Извјестилац организације Бен Емерсон позвао је САД да помогну у истрази ових погибија.

Русија, Кина и Пакистан подржали су ову иницијативу.

Истрага убиства цивила због употребе беспилотних летјелица је неопходна, али не треба очекивати да ће она довести до забране њиховог коришћења у војне сврхе, наводе војни екксперти.

Беспилотне летјелице се праве да би учиниле нападе селективнијим у односу на пилотирану авијацију. То је прецизније оружје. То је нов, врло перспективан систем оружја, класа која се врло активно развија у читавом свијету.

Ипак, сви сматрају да беспилотне летјелице као средстава вођења оружане борбе треба да буду доведене у склад са захтјевима међународног хуманитарног права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *