За Устав више од 70 одсто Египћана, излазност око 30 одсто

Египћани су већином од преко 70 одсто подржали спорни приједлог новог Устава, према прелиминарним резултатима референдума које је јутрос саопштила владајућа странка Муслиманско братство предсједника Мохамеда Морсија. Нацрт Устава прихватило је 71,4 одсто грађана који су гласали у другој фази референдума, одржаној у суботу у 17 провинција, објављено је на вебсајту Муслиманског братства, након што […]

недеља, децембар 23, 2012 / 08:37

Египћани су већином од преко 70 одсто подржали спорни приједлог новог Устава, према прелиминарним резултатима референдума које је јутрос саопштила владајућа странка Муслиманско братство предсједника Мохамеда Морсија.

Нацрт Устава прихватило је 71,4 одсто грађана који су гласали у другој фази референдума, одржаној у суботу у 17 провинција, објављено је на вебсајту Муслиманског братства, након што је пребројано 95,5 одсто гласова.

Излазност је била око 30 одсто, односно гласало је око осам од 25 милиона Египћана с правом гласа.

У првој фази референдума, 15. децембра, гласали су житељи 10 од 27 египатских провинција, а већина од 56 одсто подржала је тада нацрт Устава. Излазност у првој фази била је око 32 одсто уписаних бирача.

Према резултатима обе фазе референдума, Устав је прихватило око 63 одсто гласача.

Устав ће ступити на снагу када буду саопштени званични резултати референдума, што ће се десити за неколико дана. Када буду објављени резултати, очекује се да ће предсједник Мохамед Морси заказати изборе за доњи дом парламента у року од два мјесеца.

Групе за заштиту људских права тврде да је у обе фазе референдума било кршења правила гласања, од кашњења у отварању биралишта до покушаја исламиста да утичу на бираче.

Званична новинска агенција МЕНА јавила је да су најмање двојица судија удаљена са биралишта јер су вршили притисак на бираче да гласају за Устав.

Приједлог Устава изазвао је дубоке подјеле у земљи. На једној страни су Морси и његови савезници Муслиманско братство и ултраконзервативни исламисти познати као салафисти, а на другој страни су либерали, умјерени муслимани и хришћани.

Исламисти тврде да ће нови Устав поставити темеље за демократску државу и заштиту људских права, док су критике опозиције највише усмјерене на ограничавање слобода и давање исламистима великог утицаја у вођењу земље.

Портпарол опозиционог Фронта националног спаса Халед Дауд изјавио је да су доказали да бар половина друштва не одобрава све што се дешава у земљи, али да у овом трентутку „нема апетита” за наставак уличних протеста.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *