За крај Јадранског циркуса потребна је још само Игокеина титула

На тај начин би се ставила тачка на ужасавајућу организацију хрватско-словеначке лиге којој тежину дају српски клубови. Пише: Марко Шикуљак Кошаркашки клуб Игокеа завршила је регуларни дио такмичења на првом мјесту АБА лиге, са 20 побједа. Неколико мјесеци је подгријавана нада да ће овај клуб наступати у Евролиги. Да нам је неко у септембру прошле године […]

недеља, март 24, 2013 / 10:29

На тај начин би се ставила тачка на ужасавајућу организацију хрватско-словеначке лиге којој тежину дају српски клубови.

Пише: Марко Шикуљак

Кошаркашки клуб Игокеа завршила је регуларни дио такмичења на првом мјесту АБА лиге, са 20 побједа. Неколико мјесеци је подгријавана нада да ће овај клуб наступати у Евролиги. Да нам је неко у септембру прошле године причао како ће се у Српској говорити о Евролиги, како би то звучало?

Упркос одличном резултату, од наступа у Евролиги неће бити ништа. Игокеа једноставно не задовољава услове које тражи Евролига. То је лига богатих клубова, тежи затварању попут НБА, форсира некошаркашке, али богате земље, и слично. Циркус јадранска лига је јавност прво замајавала неким својим правилима, па је смишљена прича да ће Игокеа ићи у Евролигу са првог мјеста ако испуни услове, а сад се прича о финалистима, мада је јасно да ни финале Игокеа – Раднички неће дати ниједног Евролигаша. Просто, ако не испуњавате услове онда не испуњавате, и небитна је позиција коју ћете освојити.

Једини начин је да се ова два клуба преселе негдје гдје је аеродром близу, а дворана довољно велика. Игокеа то не може извести. Замајавање како ће Борик од 2.500 мјеста наквасати на 5.000, а аеродром у Маховљанима увести још коју линију, више су него смијешна. Мада ово друго барем није противно законима физике, сјећате се муљаже са Салцбургом.

Ствар је врло јасна, и сад је спортски навијати за Игокеу да освоји Јадранску лигу, и потпуно је обесмисли као спортску организацију, већ искључиво финансијску и интересну групацију. Која је наметала код УЛЕБ да буде "дилер" мјеста за Евролигу науштрб националних првенстава, и тиме их бесповратно уништила. Да би потом уништила и смисао властитог спортског надметања, јер је очигледно да у Евролигу иду Партизан и Звезда, без обзира како се заврши Ф4.

А никаве приче о тумачењу правила не би било, да је све текло како се очекивало, да су Раднички и Игокеа у златној средини, а Олимпија и Цибона на Фајнал фору. Привид такмичења би постојао.

Како могу да навијам за Игокеу?

Питали су ме, аргументујући да је то једна обична Додикова фиксација из младости, да његов сеоски клуб постане нешто. И у који је згрувано пара и пара, махом наших и махом директивом, и који постоји само док постоји Додика и његовог утицаја на финансијске токове? Кад већ сваки прави Србин треба да навија за Звезду или Партизан.

Шећер је у води, и паре су потрошене, свакако. Тако да између београдске спортске мафије, и лакташке спортске корупције, бирам нашу. Макар смо мало били у центру пажње региона. А то нам се скоро никад не дешава.0 КОМЕНТАРА

  1. Sve što vidiš na slici , sve je od para otetih od nas;od lopte do dvorane, od igrača do dresova,od farbe za kosu pa do onoga na rudonji i u njegovoj stomačini.

    Mi njima sve , oni nama samo srednji prst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *