За кога су вам навијале прадеде: Војводина слави 100 година

Фудбалски клуб Војводина из Новог Сада данас и сутра почиње прославу свог 100. рођендана. Тачно у подне биће откривена спомен-плоча у Темеринској 12, на згради данашњег „Технометала“, гдје је Војводина званично основана.  Централна прослава биће одржана 20. маја, када би на стадиону Војводине требало да гостује Славија из Прага. Присутнима ће бити послужена торта на […]

четвртак, март 6, 2014 / 12:32

Фудбалски клуб Војводина из Новог Сада данас и сутра почиње прославу свог 100. рођендана. Тачно у подне биће откривена спомен-плоча у Темеринској 12, на згради данашњег „Технометала“, гдје је Војводина званично основана.

 Централна прослава биће одржана 20. маја, када би на стадиону Војводине требало да гостује Славија из Прага.

Присутнима ће бити послужена торта на седам спратова тешка 100 килограма, а биће отворено и 100 флаша шампањца.

У петак, 7. марта, на платоу испред Спортског и пословног центра "Војводина" биће одржан концерт, на којем ће свирати бендови Драм ‘Н’ Зез, Источно стајање, СОК91, У првим редовима, Пролеће, Збогом Брус Ли, Ритам нереда, Фронтлајн и Тоша Малетин и тамбуршки оркестар.

Централна прослава биће одржана 20. маја, када би на стадиону Војводине требало да гостује Славија из Прага.

Војводина је своје прве утакмице играла у дресовима свјетлоплаве боје и бијелим шорцевима, а данашње црвено-бијеле дресове добила је од ФК Славије из Прага, који су остали заштитни знак Војводине до данашњих дана.

Током године биће организован и меморијални турнир "Стеван Нештички", међународни дјечији фудбалски фестивал, изложбе слика, промоције "Вошиног" вина, ретро дреса, ДВД-а "Најголови" и "Вошиног" ручног часовника.

Фудбалски клуб Војводина основали су 6. марта 1914. ученици Велике православне српске гимназије, данас Змај Јовине гимназија, као и угледни Новосађани тога времена.

Исте године Војводина је одиграла своју прву утакмицу у Ковиљу против ФК "Шајкаш" и побиједила са 5:0.

Први међународни сусрет, с тимом енглеске морнарице, одиграла је у Новом Саду 1921. године и побиједила 5:2.

Градски стадион изграђен је 1924. године и Војводина на њему игра и данас.

Уз Црвену звезду, Војводина је једини клуб из Србије који је освојио неки европски трофеј, Средњоевропски куп 1977. године.

ФК Војводина је освојила и двије тутуле првака СФРЈ, 1966. и 1989. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *