За ЕУ Нобелова награда, потрошиће паре хуманитарно

Европска унија, која се суочава да највећом кризом за 60 година постојања, званично је данас на церемонији у Ослу примила Нобелову награду за мир, а њени представници истакли су да ће очувати заједничу валуту као симбол њеног јединства. Предсједавајући Нобеловог комитета Торбјорн Јагланд награду је уручио тројици лидера ЕУ – предсједнику Херману ван Ромпеју, предсједнику […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 18:35

Европска унија, која се суочава да највећом кризом за 60 година постојања, званично је данас на церемонији у Ослу примила Нобелову награду за мир, а њени представници истакли су да ће очувати заједничу валуту као симбол њеног јединства.

Предсједавајући Нобеловог комитета Торбјорн Јагланд награду је уручио тројици лидера ЕУ – предсједнику Херману ван Ромпеју, предсједнику Европске комисије Жозе Мануел Барозу и предсједнику Европског парламента Матрину Шулцу, истичући да 27-члани блок признање добија јер је значајно допринио да "један континент рата постане континент мира".

Лидери ЕУ обећали су приликом примања награде да ће "остати уз евро", истичући да је јединствена валута један од најјачих симбола јединства у историји европског блока, јавила је агенција Франс прес.

Подсјећајући да је у ратовима и екстремистичким покретима у прошлом вијеку у Европи страдало 80 милиона људи, Јагланд је проучио да "заједно морамо да се постарамо да не изгубимо оно што смо изградили на рушевинама два свјетска рата".

"Мир се не смије узимати здраво за готово. Морамо се за њега борити сваког дана", рекао је он.

Нобелов комитет нашао се на мети бројних критика зато што је престижно признање додијелио ЕУ, у вријеме када се она суочава са политичким подјелама и насилним протестима против мјера штедње, које се уводе због тешке економске кризе.

Критичари овогодишњу одлуку Нобеловог комитета сматрају "нелегалном" и тврде да ЕУ није "шампион мира".

Уз Нобелову медаљу и диплому, представници ЕУ примили су и награду од готово милион евра, која би, како је раније речено, требало да буде поклоњена дјеци погођеној ратовима и сукобима.0 КОМЕНТАРА

  1. Нобел се окреће у гробу. Пола земаља није хтјело ни присуствовати додјели од срамоте.

    Важно да се врати повјерење инвеститора и народа у пољуљани кредибилитет ЕУ, макар и по цијену додјељивања Нобела. Као и са Осамом, одн Обамом прошле године.

    Е Иво, Иво… Да си знао, одбио би је прије 51 годину…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *