За дионицу Прњавор – Бања Лука пријавило се 15 компанија

Директор предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да за изградњу 35 километара дуге дионице аутопута Прњавор – Бања Лука вриједне 200 милиона евра влада велико интересовање и да се до сада на тендер пријавило око 15 компанија. "Тендер је отворен до 15. фебруара и велико је интересовање, па се већ пријавило око 15 […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 08:10

Директор предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да за изградњу 35 километара дуге дионице аутопута Прњавор – Бања Лука вриједне 200 милиона евра влада велико интересовање и да се до сада на тендер пријавило око 15 компанија.

"Тендер је отворен до 15. фебруара и велико је интересовање, па се већ пријавило око 15 компанија. Осим фирми из Италије, Аустрије, Хрватске и Турске које су се јавиле на претходни тендер, ту су и фирме из Грчке, Бугарске, Азербејџана, па чак и Кине", рекао је Топић.

Он је за "Алтернативну телевизију" синоћ рекао да је најреалнија опција да се на тендеру појаве домаће фирме са неким иностраним партнером како би испунили услове тендера.

"Биће ту сигурно доста разговора и до самог краја наше фирме ће имати могућност избора партнера", рекао је Топић и додао да је при избору извођача радова најосјетљивији финансијски фактор, јер је у питању велики пројекат вриједан 200 милиона евра.

Чињеница је, каже Топић, а неки претходни тендери су то показали, да је комбинација домаћег и страног искуства "нека врста добитне комбинације", а битна је и финансијска снага страног партнера.

Топић је истакао да је у петак, 21. децембра, истекао рок за подношење пријава на тендер за изградњу дионице на Коридору "пет це" од Добоја до Вукосавља који дужином 46,6 километара пролази кроз Републику Српску. Стигле су двије пријаве, а у свакој од њих по двије удружене стране компаније.

"Ово је велики пројекат јавно-приватног партнерства на који су могле да се пријаве само велике и искусне европске и свјетске компаније. Друга фаза преговора са претквалификованим компанијама ће показати која врста уговора ће то бити", рекао је Топић и додао да су се јавиле велике компаније из Француске, Аустрије, па чак и из Кореје.

Он је истакао да је чињеница да су се и велике фирме удруживале у заједнички наступ, показала колико је ово осјетљива и комплексна материја, јер је у питању уговор који треба да траје преко 30 година.

"Надамо се да ће обје пријаве бити комплетне, тако да би крајем јануара упутили претквалификованим компанијама позив за понуду. Планирамо да у тим преговорима проведемо шест мјесеци, да добијемо понуде и евентуално размишљамо о потписивању уговора", каже Топић.

Он је истакао да је Српска понудила Хрватској да се крене са расписивањем тендера за изградњу моста на ријеци Сави на аутопуту Бањалука – Градишка и почне градити средствима Српске, јер Хрвати чекају бесповратна средства од ЕУ за овај пројекат као нова чланица.

"Дали смо приједлог да не чекамо без разлога ако су та средства Хрватској извјесна. Пошто ми имамо својих 50 одсто средстава за изградњу моста, наш приједлог је да Српска распише тендер и изабере извођача, уговори радове и да почнемо да радимо. Док се потроши тих 50 одсто новца, вјерујем да ће и Хрватска имати на располагању своја средства", рекао је Топић, који је увјерен да ће договор убрзо бити постигнут.

Топић је рекао да ће се са наплатом путарине на аутопуту Бањалука-Градишка почети од марта.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *