Вулин: Тражићемо хитну сједницу СБ УН због формирања ОС Косова

Влада Србије затражиће одржавање сjеднице Савјета безбједности Уједињених нација због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбједносно-политичке ситуације на КиМ, каже министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.  Вулин је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да је Влада веома забринута због погоршања безбједносне и политичке ситуације на Косову […]

четвртак, март 6, 2014 / 14:06

Влада Србије затражиће одржавање сjеднице Савјета безбједности Уједињених нација због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбједносно-политичке ситуације на КиМ, каже министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

 Вулин је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, рекао да је Влада веома забринута због погоршања безбједносне и политичке ситуације на Косову и Метохији, почевши од каменовања српских ходачасника у Ђаковици, па до забране уласка грађана Србије на Косово.

Поводом ових скандалозних и вандалских дешавања још нигдје није могла да се чује јасна и одређена осуда, каже министар.

Вулин је рекао да посебно забрињава најава трансформације косовских безбједносних снага у косовку војску, а то би, како је истакао, морало да забрине читаву међународну заједницу.

"То је неприхватљиво и противно Резолуцији 1244, у којој се јасно каже да не може да постоји војска на простору Косова и Метохије. То је територија под управом УН и на њој може да постоји само једна оружана сила, а то је Кфор", поручио је Вулин.

Држава Србија се дослиједно држи својих обавеза, а уколико Савјет безбједности УН сматра да је Резолуција 1244 ништавна то треба да каже, рекао је Вулин и додао да у то не вјерује.

Према његовим ријечима, постојање Косовских безбједносних снага је у складу са Резолуцијом, али формирање косовске армије је у супротности са резолуцијом, како јужно, тако и сјеверно од Ибра. Армија подразумјева тешко наоружање на које, како је подсјетио, право има само Кфор.

Вулин је рекао да ове најаве и актуелно стање узнемиравају Србе на Косову и Метохији.

Подсјетио је да Србија има чврсте гаранције међународне заједнице, добијене током преговора о Бриселском споразумом, да косовске безбједносне снаге не могу да пређу на сјевер Косова и Метохије под било којим изговором.

"Север је зона у којој не може бити било каквих оружаних снага. Имамо најчвршће међуанродне гаранције нико из оружане формације Косова не може да пређе северно од реке Ибар", казао је он.

Насиље против Срба, како је додао, као да је постало свакодневница на Косову и Метохији.

С тим у вези Вулин је подсјетио на хапшења у Штрпцу, задржавање Срба у притвору и поред писмених гаранција владе Србије, забрану уласка министара владе Србије на простор Косова и Метохије и јучерашњу несхватљиву забрану уласка предстваницима ДСС, коју је немогуће оправдати.

Осуда задржавања грађана Србије

Влада Србије осуђује јучерашње задржавање Војислава Коштунице и Слободана Самарџића на прелазу Јариње и затражила је од Еулекса да објасни ко има право да заустави било ког грађанина Србије и поништи споразум о кретању, рекао је министар.

"Влада нема однос према било којој политичкој опцији, наш посао је да се избори на Косову и Метохији одвијају што боље и да што већи број грађана изађе, као и да сваки носилац идеје може да изнесе своје ставове", додао је Вулин.

Када је ријеч о штрајку глађу Оливера Ивановића, Вулин је рекао да је он изнуђен нехуманим, нељудским односу према њему који брине не само његову породицу већ сваког Србина како на Косову и Метохији тако и на цијелој територији Србије.

Ивановић штрајкује са јединим захтјевом да га премјесте у притвор у Косовску Митровицу, што није никаква услуга већ само премјештање у други затвор гдје може да се осјећа безбједно, гдје не мора да страхује од других затвореника, рекао је Вулин напомињући да Ивановић није 20 дана изашао из своје ћелије.

Вулин је указао да рјешење овог питања не зависи од Приштине већ је у надлежности Еулекса.

"Реците нам већ једном хоћете ли му помоћи, не само њему већ и осталим притвореницима, и онима који су последњи ухапшени у Штрпцу", поручио је министар.

Додао је да је несхватљиво и то што је у Грачаници ухапшено двоје активиста политичке странке регистроване у Србији, која учествују на изборима у Србији, који ће се одвијати и на Косову и Метохији, уз асистенцију ОЕБС-а.

Према његовом мишљењу разлози за хапшење су обарање излазности Срба на парламентарне изборе у Србији.

"Срби имају право на изборе, који ће се 16. марта одржати по идентичном моделу из 2012. године. Биће исти број бирачких мјеста, иста процедура, исти број посматрача одређен од стране РИК-а. Очигледно у Приштини сматрају да, ако већ то нису успели да спрече, треба да покушају да оборе проценат излазности Срба, да покажу како Србима наводно није стало до избора и да у будућности не треба више да се одржавају избори на Косову", закључио је Вулин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *