Вулин отишао са Косова због пуцњаве на Еулекс

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин прекинуо је дводневну посјету Косову након што су непознате особе јутрос пуцале на конвој Еулекса у селу Доње Вараге у општини Зубин Поток.  Вулин је оцијенио да се јутрошњи инцидент није случајно десио баш у дану када одлази командант Кфора са Косова, те поручио да Влада Србије […]

петак, септембар 7, 2012 / 13:13

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин прекинуо је дводневну посјету Косову након што су непознате особе јутрос пуцале на конвој Еулекса у селу Доње Вараге у општини Зубин Поток.

 Вулин је оцијенио да се јутрошњи инцидент није случајно десио баш у дану када одлази командант Кфора са Косова, те поручио да Влада Србије најоштрије осуђује сваки облик насиља.

"Насиље није и не може бити решење", рекао је Вулин и додао да јутрошњи инцидент у Зубином Потоку тумачи као провокацију.

Вулин је од међународне заједнице затражио да учини све да починиоци буду пронађени, а понудио је и помоћ државе Србије у њиховом откривању.

Он је навео да има сазнања да не постоје никакве индиције да је било ко испред српског народа или било које српске институције чинио и замислио тако нешто.

Према његовим ријечима, Србија никада неће користити насиље у рјешавању спорних питања на Косову и Метохији.

"Насиље, које се често употребљава и спроводи против припадника српске заједнице, углавном остаје некажњено и без икакве осуде, али то не значи да ћемо толерисати насиље према било ком другом", рекао је Вулин.

Вулин је осудио инцидент у Зубином Потоку и поручио да је држава Србија спремна да пружи подршку представницима међународне заједнице да би починиоци били изведени пред лице правде.

"Влада Србије најоштрије осуђује сваки облик насиља, осуђује сваког појединца и групу која мисли да се насиљем може било шта решавати или било шта урадити", рекао је Вулин новинарима у Призрену.

Непознати нападачи пуцали су јутрос око 9.30 часова на конвој Еулекса у селу Вараге у општини Зубин Поток.

У нападу су оштећена два возила из пратње конвоја, а један припадник косовске полицијске службе лакше је повријеђен од поломљеног стакла.

Шеф Еулекса Ксавијер де Марњак и специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар апеловали су да сви који имају информацију у вези са овим нападом контактирају полицију.

"Маскирана лица јутрос су отворила ватру на возила на путу између Зупча и Зубиног Потока. У нападу је лакше повријеђен службеник косовске полиције, а оштећена су возила косовске полиције и Еулекса", наводе у заједничкој изјави Де Марњак и Жбогар.

Осудиши јутрошњи напад на припаднике косовске полиције и Еулекса, Де Марњак И Жбогар су затражили да починиоци што прије буду пронађени и изведени пред лице правде.

Они истичу да овај напад осликава и појачава потребу за снажнијом владавином права у овом дијелу Косова, због чега ће наставити заједнички раде на томе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *